Mellanmålsplättar!

Någonting som jag tycker är väldigt svårt att hitta är ett mellanmål som man kan ha ligga i väskan en hel dag för att sedan kunna äta det på eftermiddagen. Fil och yoghurt är svårt att ha med sig då de ofta läcker ut och en macka blir ofta torr och tråkig, en frukt funkar ju bra men det blir tråkigt i längden!

Därför har jag ett superbra tips som man kan ha i väskan en hel dag utan att det förstörs, nämligen plättar!
Plättarna är superenkla att göra och tar bara nån minut, och det går att variera på många olika sätt med.

Recept till 5 stycken plättar:
♦  2 äggvitor
♦ ½ dl valfritt mjöl
♦ ½ tsk bakpulver

Gör såhär:
Blanda allt i en bunke, stek med lite smör i pannan. Ha lite lägre värme och låt plättarna steka längre på varje sida så blir dom helt genomstekta eftersom de sväller av bakpulvret!


Hur lätt som helst att ha med sig i väskan och äta när man är på språng!

//Maja

Kesokaka

Bestämde mig för att testa en lite annorlunda frukost i veckan, nämligen en kesokaka. Gillar som sagt keso väldigt mycket men har bara testat det i kall form, men den här kakan ska tillagas i ugnen. Hittade det ursprungliga receptet på en frukostblogg som tyvärr verkar ha lagt ner. Går att göras till mellanmål också såklart!

Kanelkesokaka:
• 1,5 dl naturell Keso
• 1 Ägg
• 1 tsk Linfrön
• Lite honung

- Blanda allt och häll i en ugnssäker låg form. (jag hade en för hög och liten så tillagningen tog för lång tid och mitten blev lös)
- Tillaga i mitten av ugnen 225grader i 10-20 min, beroende på formens storlek.

- Servera med t.ex. frysta Hallon!

/ Ida

Uppladding eller nedvarvning!

Hej! 

Tänkte bara kika in och säga att nästa vecka kommer bloggen bli pepprad med massa goda recept och bra tips då det är lov och vi har mycket mer tid till att experimentera och fixa en massa! Hoppas ni kommer få några riktigt bra tips då.
Men just nu tänkte jag bara slänga in det här goda (och fina!) melliset eller kvällsmålet. Passar superbra före eller efter träning eller som kvällsmål innan man går och lägger sig. Enkelt snabbt, och sen att det ser ut som en efterrätt gör att den smakar ännu godare, tycker jag.

Ett glas med yoghurt+kvarg som är varvat med, jordgubbar, hallon, granola, lite olika frön, toppat med äpple!

 
// Maja


Kladdkaka med grädde!

Eller nästan i alla fall! 
I fredags slängde jag ihop den här goda kakan, snabbt och enkelt och det var inte många saker som man behövde skaffa fram. Jag tyckte den blev jättelyckad och den passar både till fika, mellanmål och kvällsmål. Bra värden för att ändå smaka så lika en vanlig kladdkaka!

Receptet till en liten kladdkaka:
♦ 90 gram smör
♦ 1 ägg
♦ 0,75 dl grahamsmjöl
♦ 0,5 dl rapsolja
♦ 0,5 dl honung
♦ 2 msk kakao
♦ 1 tsk bakpulver
♦ knivsudd vaniljpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader,
Smöra en liten form, blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret och blanda ihop med ägg, olja och honung. 
Häll i allt i formen och ha inne i ugnen i ca. 15 minuter.

Serveras varm med lite turkisk youhurt och några vindruvor!

// Maja


Supersmoothie

En smoothie fylld med vitaminer, protein och bra fetter! Ta vad du har för liknande hemma eller kör min variant här rakt av, supergod blev den. Perfekt efter träning, till frukost eller som mellanmål!

• 1/2 Banan
• 1/2 Äpple
• 1/2 Avokado
• 1 stjälk Selleri
• 1 dl frysta Hallon
• Några bitar Honungsmelon
• 1/2 dl naturell Kvarg
• En skvätt mjölk

- Mixa allt i en mixer eller matberedare till önskad konsistens.
- Toppa om du vill med något, jag valde den här gången pumpafrön, linfrön och selleristjälk.

/ Ida

Chokladcrawing

Fick ett stort sug efter choklad ikväll och satte mig ner och letade efter något nyttigt och nytt att testa. Hittade ett recept på Raw food Chokladkaka men då det var en del i det receptet som jag tror att många inte har hemma, inklusive mig, så ändrade jag en hel del. Det ska t.ex. egentligen vara mandelmjöl istället för dinkelmjöl och flingorna så har man det så testa! Tänkte testa med kokosmjöl nästa gång.
Men här är i alla fall resultatet som fick bli i form av bollar istället för kaka:
 
Raw Chokladbollar:
  • 2 dl Dinkelmjöl
  • 1 1/2 dl Rågflingor (kan bytas ut mot vanligt Havregryn, blir nog bättre tror jag)
  • 12 st Dadlar
  • 3 msk Rapsolja
  • ca 4-6 msk vatten (anpassa efter konsistens)
  • 1 tsk Vaniljpulver (hade bara vaniljsocker hemma och det funkade bra)
  • 1 krm Salt
  • 1 dl Kakao
- Mixa dinkelmjölet och rågflingorna tillsammans till mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa samman allt till en ganska slät smet, konsistensen ska vara så att det går att rulla bollar.
 
- Gör små eller medelstora bollar. Rulla i valfria flingor eller annat.
Jag valde att rulla mina i en blandning av kokosflingor och småhackad/ riven mörk 70% choklad.
 
- Förvara i kylen.
 
 
- Servera med förslagsvis smaksatt kvarg, tinade hallon eller ät dem precis som de är
 
/ Ida

Mellanmålsbars

För ett tag sedan delade Maja med sig av ett recept på chokladkakor som sitter perfekt som mellanmål. Jag har ett litet liknande recept fast det blir mer som bars, och kanske är det fler än jag som inte tål nötter, det här receptet är alltså helt nötfritt. Mellanmålsbars innehåller ofta annars nötter och just en sån sort har jag gjort om lite till en nötfri helt enkelt!
 
Alla vet att det ibland kan går lite för lång tid mellan måltiderna om man inte är en sån som tänker på de viktiga mellanmålen för att hålla blodsockret uppe.
De här barsen är perfekta att ta med sig i väskan för att fylla på energin mellan t.ex. frukost och lunch eller efter träningen!
 
Mellanmålsbars, ca 16st:
 
- Sätt ugnen på 175 grader.
  • 1/2 dl Russin
  • 1 dl hackad torkad Aprikos
  • 1 dl torkade Tranbär
  • 2 msk Pumpafrön
  • 2 msk Solroskärnor
  • 2 msk Linfrön
  • 2-3 dl Rågflingor
  • 1/2 dl Havregryn
  • 1 dl Grahamsmjöl
- Mixa allt i en matberedare/mixer. Det ska inte bli en helt smulig blandning utan det ska fortfarande finnas tydliga bitar av frukt kvar. Häll över i en bunke.
 
- Blanda i:
  • 3 Ägg
  • 1 1/2 dl Vatten
  • 1 rivet Äpple
  • 1/2 msk Kanel
- Rör om allt till en fast men kletig massa och smeta sen ut på ett bakplåtspapper på en plåt, till nästan 1cm i tjocklek.
- Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
 
 
 
Förvara i kylen så håller de länge och du har ett enkelt mellanmål att packa ner för ca 2 veckors tid!
 
/ Ida

Dåligt med inspiration!

Hej bloggen!
Som ni märker så är det lite halvtyst här just nu. Det är väldigt mycket annat för oss just nu i skolan och inspirationen till att hitta på nya recept kommer och går som ni vet.
Men jag tänkte i alla fall kika in här och tipsa om en snabb liten sak som jag brukar göra. 
Som ni vet så innehållet köptsylt väldigt mycket socker och då på vardagarna när man vill ha ett bättre alternativ än en sockerbomb på tallriken brukar jag göra min egen snabba sylt.*

Sista jag gjorde så hade jag jordgubbar och rabarber, ett tips för att få en lite sötare sylt utan sötningsmedel eller liknande är att ta med lite jordgubbar ändå, även fast du tänkt göra ex. hallonsylt. Jordgubbar har en mycket sötare smak, speciellt när man värmer och mosar dom!

Såhär gör jag min sylt:
♦ Valfri mängd jordgubbar
♦ Valfri mängd rabarber
♦ ca. 2 tsk maizena eller pofiber

Gör såhär:
Lätt pyttelite vatten i en kastrull, bara så det täcker botten. Lägg i jordgubbarna som ska vara rumstempererade och delade på hälften och låt som bli varma och mosa dom sedan med en gaffel. Samtidigt slänger du i rabarberna som du skivat i små små halvmånar. Låt det koka ihop en stund tills det blir en sylt konsistens.
Tillsätt maizenan eller pofibret och koka lite till. Låt de sedan svalna.
In i kylen och låt det stå en dag så blir den som godast! Perfekt att ha på pannkakorna imorgon :)
 
 
// Maja

Tillbakablick på sommaren...

Det känns lite dåligt med bloggandet just nu och i brist på tid att testa något roligt och nytt just nu tänkte jag dela med mig av lite bilder med recept från i sommras.. ja självklart på mat och liknande som passar in här!
 
 
 
Underbar sommarfrukost ute i solstolen bestående av färsk mango, vattenmelon, små jordgubbar och två Fin Crisps med kokt ägg, kaviar och dill.
 
 
"Power Waffles", fiberberikade våfflor med färsk mango och tinade jordgubbar, hur gott?!
Receptet kommer från appen Arla Köket men jag ändrade lite så här är det jag gjorde om jag minns rätt:
  • 100 g smält smör
  • 3 1/2 dl dinkelmjöl
  • 1 dl havrekli
  • 1 msk linfrön
  • 2 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 1/2 dl mjölk
  • 2 ägg
- Blanda dinkelmjöl, havrekli, linfrön, salt och bakpulver. Vispa sedan i mjölk, ägg och smält smör till en slät smet. Pensla ett upphettat våffeljärn med lite smör och grädda sedan gyllenbruna våfflor. Servera med vad du önskar!
 
 
Det här är bilden som visas till vänster i vår presentation. <-- Fräsch drink som är hur enkel som helst att göra:
  • Önskad mängd vattenmelon
  • Några färska myntablad
  • Liten skvätt pressad lime
- Mixa ihop med en stavmixer eller i en matberedare eller liknande. När det blivit till en rinnande vätska serverar du med några isbitar i, klart!
 
 
En god sallad kan vara något av det godaste av alla enkla mål enligt mig, detta ovan blev resultatet av en ihopplockning av vad som fanns hemma någon gång i somras. Salladsblandning, oliver, morot, tomat, kokt broccoli, avokado och kräftstjärtar. Ett Fin Crisp med kvarg kryddad med persillade till det. Enkelt att slänga ihop och innehåller en massa nyttigheter! Vill man ha något som mättar lite mer skulle jag rekomendera ett kokt ägg som tillför lite mer proteiner!
 
Ja det var några sommarbilder, men nu är den över för i år och en mysig höst väntar ju med en massa tillfällen att baka och äta gott.
 
/ Ida

Litet kort inlägg..

 

Jag måste bara säga att ni måste testa dessa brownies som Maja tipsade om för några dagar sedan! 

Gjorde dem igår och herregud va goda! Var också väldigt skeptisk till en början när jag läste om det på ptfias.se just för att det var svarta bönor i..
Men det känns verkligen inte alls och de blir väldigt saftiga & kladdiga och som en stor chokladälskare tyckte jag att de smakade helt underbart!


 

/ Ida

Mellanmålstips!

Hej igen!
Jag tänkte att jag skulle dela med mig av lite tips på olika mellanmål som man kan äta. Om ni, lika som jag, har lätt för att äta samman mellanmål i veckor utan att komma på vad som annars finns att äta så tänkte jag att det kan vara bra att kunna kika in på några olika alternativ här! 

Min favorit som alltd har varit och alltid kommer vara, 
Kvarg med Turkisk yoghurt med tinade hallon + en frukt som är skivad i bitar, toppad med granola, alltså en slags müsli. (recept på granola kommer sen)

 
Ett annat snabbt, gott och mättande mellanmål är smootie:
Min är gjort på turkisk youghurt, hallon, jordgubbar + några solrosfrön, pumpafrön och kokkos
 
Eller ett hemmagjort knäcke med ost/skinka och gurka:
(här tillsammans med kvarg och en kopp grönt te + vatten)

 


En chokladboll kan ju enligt mig, aldrig vara fel:
 
Eller så kan man ju lyxa till den med en hemmagjord brownie med kvarg+vaniljpulver istället för grädden


Hoppas du fått lite inspiration till olika mellanmål!

/Maja


Chokladkaka!

Hejhej!

Tänkte dela med mig av en gammal favorit som jag ofta gjorde förut. Varför den glömts bort vet jag inte eftersom den både är god och snabb att fixa.

Tänkte i alla fall dela med mig av receptet på "chokladkakan" till er så ni också kan prova den.
Den fungar utmärkt som mellanmål, eller varför inte som lördagsgotte? 


Recept till ca. 8-10 stycken kakor
2 stycken äggvitor
2 msk jordnötssmör
½ dl linfrö
1 dl valfria nötter
1 dl fibergryn
3 msk kakao
knivsudd vaniljpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda äggvitorna med jordnötssmöret. Krossa nötterna och blanda i de torra ingredienserna med äggen och jordnötssmöret. Om det blir lite torr deg så tillsätter du bara lite vatten!
Grädda i ca. 20 minuter.

Jag toppade min med några hallon, supergott!

/Maja 

Hallongröt

Kände att dagens frukost blev så god att den är värd att dela med sig av.. Gröt är ju som sagt något av det bästa att starta dagen med! Idag blev det denna variant:

Hallongröt:

1/2 dl Havregryn
1/2 dl Rågflingor
1 tsk Linfrön
• En nypa Salt
1 dl Hallon
1 1/2 dl Vatten

- Blanda ihop de torra ingredienserna i en kastrull (kan göras kvällen innan för att spara tid).
- Tillsätt vatten och hallonen, koka till önskad konsistens, ca 3min.

Toppade med Äppelmos, Hallon och Kokosflingor.
Och färsk mango till det, mango måste vara något av det bästa som finns!

 

 

/ Ida

Brownie!

Hej!
 
Jag har precis tagit ut ett par brownies eller chokladmuffins ur ugnen. Och jag måste säga att jag är chockad över hur goda dom här var! Jag hittade ett recept från en blogg som jag följer som heter Ptfia.se men jag ändrade också lite saker så jag skriver in hela receptet här med.
Men över igen till varför jag är så chockad, just för att när jag väl gjorde dom tänkte jag ... nä det här kommer inte smaka nå gott. Haha helt fel! Jag vet inte om det är för att jag inte är jätteförtjust i vanlig bakverk eller om det här verkligen är jättegoda och smakar precis som vanliga? Jag får nog bjuda nån i familjen att avgöra :)


Recept till brownies:

100 g svarta bönor
10 urkärnade dadlar
150 g smält mörk choklad
1 dl rapsolja
3 msk kakao
3 msk honung 
2 tsk vaniljpulver
1 tsk bikarbonat
2 ägg
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj bönorna och häll i 10 dadlar och mixa till en jämn smet med en stavmixer.
I en annan bunke blandar du ägg, smält choklad och rapsoljan.
Tillsätt kakao, honung, vaniljpulver och bikarbonaten i bön/dadelsmeten.
Tillsätt allt i en bunken och rör om.
Klicka i små muffinsformar eller en större form för att göra riktiga brownies. 
Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter!

 
Och jag måste bara tillägga att jag var väldigt skeptisk till att det var bönor i receptet men jag kan helt ärligt säga att det märks ingenting och jag är extremt kräsen! 

Ha en bra fredag alla, och ät många brownies!
/ Maja

Nyttigare kanelbullar

Igår var det som de flesta vet Kanelbullens dag, självklart ville jag då testa att göra en lite nyttigare variant av detta!

Hittade ett recept som jag gjorde om lite och måste säga att de blev riktigt goda och kändes väldigt lagom söta då jag tycker vanliga bullar är lite för söta... Testa!

Degen:

50 g jäst
2,5 dl mjölk
100 g kesella
0,5 dl flytande honung
1 dl ljus sirap
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
7-10 dl Grahamsmjöl / Vetemjöl
(jag tog hälften graham hälften vanligt vetemjöl, och känn efter själv hur många dl som behövs för att inte få en för lös och kladdig deg)

Fyllning:
• ca 150 g vaniljkesella (eller vanlig kesella +vaniljsocker)
• Önskad mängd malen kanel

Innan gräddning:
• 1 uppvispat ägg
• Toppa med vad du vill, jag hade tagit kokosflingor om jag hade haft hemma...

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölken i en kastrull på låg värme till cirka 37 grader, fingervarmt.
3. Blanda den ljumma mjölken med kesellan tills den lösts upp.
4. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig i vätskan.
5. Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt, rör om.
6. Häll i mjölet, lite i taget tills du fått rätt konsistens.
7. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna på bunken.
8. Jäs degen under bakduk cirka 30 minuter.
9. Ta upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord.
10. Bred på kesella och pudra över med kanel.
11. Rulla ihop till en rulle och skiva ca 2 cm tjocka skivor.
12. Sätt ugnen på 250 grader.
13. Lägg bullarna i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterliggare 30 minuter.
14. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över det du vill ha.
15. Grädda i mitten av ugnen i 6-7 minuter och låt sen svalna lite på galler.

• Ät varma med ett glas mjölk!

/ Ida

Gårdagens mellanmål

Efter gårdagens gympass behövdes påfyllning av energi och till mellanmål fick det den här gången bli:

Stekta kaneläpplen med kvarg- och vaniljyoghurtblandning, toppat med rostade pumpafrön.

Kaneläpplen:
- Skär ett äpple i tunna skivor, som halvmånar.
- Stek med smör i en stekpanna tills de mjuknat och fått en fin färg och glans, krydda med kanel på båda sidorna.

Kvarg- och vaniljyoghurtblandning:
- Blanda helt enkelt önskad mängd naturell kvarg med vaniljyogurt och rör ihop till en slät blandning.

Rostade pumpafrön:
- Häll lite pumpafrön i en torr, het stekpanna, rör om hela tiden till de har fått en fin färg och blivit krispiga, det går väldigt fort så lätt att de bränns vid!

 

Hur gott och enkelt som helst! Lycka till!

/ Ida

Knäckefrukost

Hade tidigare en period av stort ätande av knäckebröd, men efter att jag fastnade för kvarg och sen även keso så glömdes det hårda brödet bort..

Men det är ju väldigt gott och vill variera mina frukostar mer så därför har det nu fått bli knäcke till frukost ibland. Igår blev det med ägg och idag denna variant:

• 2 Havreknäcke, en med kvarg, gurka och salt och en med keso, tomat, salladskrydda, persillade och basilika.
• Till det en kopp te.
(ska byta ut morgonkaffet mot te mer tänkte jag, och försöka att minska på kaffe-drickandet, värt att tänka över om du som jag ofta har svårt att somna på kvällarna!)

/ Ida

Snabbmat och Snabbmat?

Jag blir ofta chockad över hur lata folk är. Det finns många ursäkter om varför man svänger in på Mcdonalds och Burger King för man inte hade tid, glömt lunchen hemma eller det var billigaste alternativet
.
Som vanligt så tycker jag alla får göra sina egna val men den här bloggen finns ändå för att inspirera folk att göra de bättre valen. I somras så var jag mycket ute och reste runt till olika småställen och då fanns det inte alltid mat tillgängligt hela tiden. Man vill inte heller stå och laga mat i timmar för ofta vill man ha något, ja snabbt och billigt, men ändå hälsosamt. Och tro mig, om jag har lyckats att lösa det så många gånger utan att svänga in på snabbmatställen så kan ni också!

Mitt allra bästa tips är - sväng in på närmaste mataffär, köp ihop några ingredisenser för att få en god sallad, och köp färdig grillad kyckling. Det är inte svårare (eller billigare) än så. Och gott blir det också!
 
 

Ps! Nu har även de flesta mataffärer börjat med egenplockad sallad vilket är superbra. Men samma här, välj det bra alternativen. Bulgur istället för pasta, avokado som bra fettkälla istället för dressing, undvik krutonger och annat friterad och plocka ihop något som mättar och håller blodsockret uppe!

/ Maja
 
RSS 2.0