Fint, gott och hälsosamt!


Jag tycker det är lite roligt att begrepp som "fredagsmys" och "lördagsgodis" finns, och när någon säger att vi ska äta lördagsgodis så är det ofta en gigantisk godisskål som kommer fram, eller fredagsmys så ska chipsen fram.
Ta vilka frukter du gillar, smält lite mörk choklad (jag hade med mintsmak) och doppa. In i kylen och låt det stelna.
Grön pizza
- 2 dl Dinkelmjöl
- 2 tsk Torrgäst
- 1 tsk Bakpulver
- 1 1/2 msk Rapsolja
- 1 tsk Honung
- 2 krm Havssalt
- 1 msk Linfrön
- 1 msk Solrosfrö
- 1/2 - 1 dl Ljummet vatten
- 2 nävar färsk Spenat
- 2 Vitlöksklyftor
- 1 dl Pumpafrön
- 1/2 - 1 dl Olivolja
- 4 msk Timjan (helst färsk)
- 1 dl riven Parmesan

Steg för steg

- Förbered frukten kvällen innan genom att enkelt skära upp i lagom stora bitar och förvara i kylen - Denna gång blev det Kiwi, Nektarin & Äpple!

- Häll upp frysta hallon i en tallrik kvällen innan som du låter tina i kylen över natten - Du slipper tina dessa i micron på morgonen och har dessutom en tallrik förberedd! Lägg sedan till en banan och mosa samman detta!

- Ovanpå "hallon- och bananmosett" lägger jag till naturell Keso som smaksätts med lite kanel - Hur gott som helst!

- Sen är det bara att tillsätta den färdigskurna frukten och annat du vill ha på! Den här gången hade jag torkade tranbär, pumpakärnor och linfrön. Huuur gott? Bäst!
Ja, det var Dagens frukost i ett annorlunda inlägg...Lycka till!
/ Ida
Tisdag
Dagens frukost:
• Hallon & bananmos
• Kvarg & vaniljyoughurt- blandning
• Toppad med honungsmelon, physalis, torkade tranbär och pumpafrön!
Går fortast att slänga ihop om man har förberett frukten. Att låta hallonen tina i kylen över natten & skära upp melonen kvällen innan sparar lite men välbehövlig tid på morgonen!
/ Ida
Smulkakemuffins
Fick ett ryck och baka, självklart en hälsosammare varation av små smulpajer. Därav mitt fina påhittade namn, så idag har jag bakat smulkakemuffins! Varför jag just gjorde det idag var för att jag måste ta vara på rabarberna och de svenska höstäpplena som finns nu, det gäller att även baka efter säsong.
Recept til smulkakemuffins:
- 1 dl fibergryn
- 1 dl grahamsmjöl
- 3/4 dl rapsolja
- knivsudd vailjpulver
- 4 små svenska äpplen
- 3 rabarberstjälkar
Gör såhär:
Blanda ihop fibergryn, grahamsmjöl, rapsolja och vaniljpulvret i en bunke. Skala och ta ur kärnorna ur äpplena, och skölj rabarnerna. Smörj muffinsformarna med smör och ströbröd.
Tärna äpplena och rabarbarberna i små halvmånar och fyll muffinsformarna antingen allt äpple i en och all rabarber i en eller blanda hälften hälften. Toppa med lite kanel och lägg på smuldegen. Om man tycker rabarbern är för sur så toppa med lite honung.
In i ugnen på 175 grader, i cirka 30 minuter.




Mums!
/ Maja
Fredagslyx: Blåbärsmuffins
I eftermiddags fick jag ett sånt sug på att baka och jag vet att jag har en familj som inte tackar nej till efterrätt på en fredag.
Slängde därför ihop lite blåbärsmuffins, meen såklart blev det inte riktigt vanliga muffins, utan en lite "nyttigare" variant om man nu jämför.. Men det var det ingen som märkte kan jag säga.
Så improviserade och ändrade en del utifrån ett annat recept och rörde ihop detta:
• 3 dl Vetemjöl
• 3 dl Grahamsmjöl
• 1 dl Havregryn
• 1 1/2 dl Strösocker (här det blir lite mindre nyttigt..)
• 3/4 tsk Salt
• 1 1/2 msk Bakpulver
• 1 1/2 tsk Vaniljsocker
- Rör ihop dessa torra ingredienser
• 2 stora Ägg
• 3 1/2 dl Gräddfil / Crème fraiche
• 1/2 dl avsvalnat smält Smör
• 3 dl Blåbär
- Vispa äggen lite och blanda sedan ihop alla icke-torra ingredienser förutom blåbären
- Gör en grop i den torra blandningen och häll i den blöta blandningen, rör om försiktigt det gör inget om smeten är klumpig
- Vänd försiktigt i blåbären
- Grädda ca 18-20 min i 180grader, sen är det bara att unna sig lite fredagslyx!
/ Ida
Grötfrukost
- 1 dl Rågflingor
- 2 dl Vatten
- 1/2 Rivet äpple
- 1/2 tsk Kanel
- 1/2 tsk Linfrön
- En nypa salt
- Koka upp allt tillsammans till önskad konsistens.

Jag valde att toppa gröten med lite keso, äppelmos, torkade tranbär, pumpakärnor och en skvätt mjölk.
- Om du känner att det tar för lång tid på morgonen att plocka ihop och koka detta så kan du blanda de torra ingredienserna i en kastrull kvällen innan och bara tillsätta vattnet och det rivna äpplet på morgonen och sen sätta kastrullen på plattan. Spar lite tid i alla fall!
/ Ida
Ännu en chokladboll!
Nu tänkte jag att jag skulle dela med mig på ännu ett recept på chokladbollar. Ida tipsade om det här chokladbollarna men nu tänkte jag dela med mig att min nyttiga variant av mitt favoritbakverk!
I en smet som räcker till ca. 10-12 normalstora bollar behöver du:
2 dl fibergryn
2 dl valfria nötter (mixade eller hackade)
3 -4 msk kvarg
2 msk mjölk
3 msk kakao
1 dl torkad frukt (jag använde torkad aprikos)
knivsudd äkta vaniljpulver
Blanda allt och rulla i kokkos, sesamfrö, pumpafrön eller vad du känner för!
Ps. om du vill göra chokladbollarna lite lyxigare och sötare så kan du tillsätta 1-2 msk honung.

En tidigare frukost
Varma hallon blandat med rivet rött äpple, kanelkeso på det, toppat med pumpakärnor och torkade tranbär. Till det två Fin crisps & latte.
Inte svårare än så och supergott!!
/ Ida
Tips på kvällsmål!
Nu tänkte jag tipsa om en sak som jag får extrem dille på ibland. Nämligen jordnötssmör. Det låter ju inte sådär jättenyttigt men det är en riktigt bra fettkälla!
Om du vill köpa färdigt jordnötssmör så köpt det ekologiska som finns i vanliga hyllorna på ica, det som jag använder då är Green choise. Det är dock lika lätt att göra jordnötssmör hemma, det blir mer för pengarna också.
Du köper bara jordnötter i påse, salta eller osaltade väljer du själv. Slänger i allt i en mixer och bara mixa mixa mixa. Man tror aldrig att det kommer bli smör men helt plötsligt så blir det lite "rinnigt". Häll gärna i lite olivolja när du mixar så håller sig smöret i kylen och torkar ej till!
Jag gjorde lite jordnötssmör nu till kvällsmålet, och serverade det på det sättet jag gilla bäst - med skivade äpplen.

Mörkt bröd
- 1 L Filmjölk
- 2 dl Solroskärnor
- 2 dl Råg kross
- 5 dl Grahamsmjöl
- 1 dl Vetekli
- 1 dl Linfrön
- 1 1/2 dl Ljus sirap
- 1 msk Salt
- 1/4 dl Bikarbonat


Dagens viktigaste mål!

Denna morgon startades med:
Kvarg + youhurtblandning toppad med:
x Hallon
x Grapefrukt
x Torkad klippt aprikos och tranbär
x Blandade frön (kokkos, solros och linfrö)
x Wasa sport med gurkskivor
/ Maja
Pannkakstorsdag
Så länge jag kan minnas så har vi i min familj haft "pannkakstorsdag" och ja, det är ju väldigt gott med pannkakor tycker jag men dock är det varken speciellt näringsrikt eller mättande. Därför har jag slängt ihop ett lite hälsovänligare recept på pannkakor eller plättar som jag gräddade igår!
En portion plättar;
♦ 3 ägg
♦ ½ dl havregryn (gärna fiberrikt!)
♦ ½ dl grahamsmjöl
♦ ½ dl mjölk
♦ ½ dl kvarg
♦ 1 tsk bakpulver
Använd lite smör för att steka i och stek dom på lite lägre värme än vanligt eftersom bakpulvret gör att det sväller lite och behöver gräddas längre på varje sida!
Smaklig måltid! :)
Gårdagens mellanmål
Vad som plockades ihop för lite energipåfyllning igår efter en lång PW:
• Kanelkeso toppat med:
- Honungsmelon
- Röda vinbär
- Björnbär!
- och Fröblandning av pumpafrön & linfrön
Till det en mellanmålsbar, receptet på dessa kommer garanterat upp vid ett annat tillfälle!
/ Ida
Bra start på dagen
Vad som gjordes till frukost denna morgon:
• Kvargblandning (kvarg, lite sojayoghurt, lite vaniljyoghurt & frysa hallon) med kanelkeso
• Toppat med nektarin, honungsmelon, äpple, torkade tranbär, pumpafrön och linfrön
Till det en smoothie gjord på:
- 2 dl frysta hallon
- 1 dl frysta tinade jordgubbar
- 1/2 rött äpple
- 2 nektariner
- Några bitar honungsmelon
- En skvätt mjölk
- Toppat med frön
Smoothie kan du lätt göra kvällen innan så har du den klar i kylen för frukost, och slipper lägga tid på det på morgonen!
/ Ida
Hembakat bröd!

- 2 dl rågflingor (alt. fiberberikade havregryn)
- 2 dl grahamsmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl rågmjöl
- 1 dl torkad frukt
- Jag tog 1/2 dl hackad, torkad aprikos & 1/2 dl torkade tranbär - 1 msk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 50 g mjölkfritt smör, rumsvarmt
- 3 dl sojayoghurt
- 1/2 dl honung

En frukost!

Kvarg + youghurt röra med;
Jordgubbar
Mango
Äpple
Päron
Toppar allt med lite olika frön. Idag blev det linfrö, sesamfrön, solroskärnor, kokkos och pumpafrön!
/Maja
Godaste knäckebrödet!
Nu kommer receptet på knäckebrödet jag lovade. Receptet kommer ursprungligen från ptfia.se men jag har använt mig av lite andra saker och mängder!
För en plåt, 6-8 knäckebröd.
2 dl grahamsmjöl
1 dl solroskärnor
3/4 sesamfrön
½ dl pumpafrön
½ dl linfrön
½dl rapsolja
2 ½ dl kokat vatten.
Lite salt
Blanda allt i en bunke och använd en slickepott för att jämna ut smeten på plåten. Gör som små skåror i knäckebrödet för att lättare bryta det sen.
In i ugnen på 150 grader i 45-60 minuter lite beroende på vilken ugn det är. Ta ut och känn i mitten av "degen" att den stelnat ordentligt.


/Maja
Nyttigare variant av chokladbollar

Frukost denna torsdag
Händer inte ofta nu för tiden att det blir macka till frukost då jag är så fast i alla sorters keso- och kvarg- blandningar. Men för lite variation blev det detta som första mål idag:
• Hemmagjort frö-knäcke med keso, avokadoskivor och körsbärstomater, kryddat med basilika!
Lägger kanske upp receptet på knäckebrödet en annan dag.
/ Ida
Banan- och svartvinbärsplättar
- Mosa 2 bananer och tillsätt 2 ägg (kan behövas 3 om bananerna är stora)
- Tillsätt om önskat något bär eller annat, jag tänkte ta blåbär men eftersom de va slut hemma tog jag svartvinbär, blev en aning surt men välj efter smak!

När tiden inte räcker till...
Imorse hade jag lite för lite tid för att hinna göra något annat än en "supersnabbfrukost" och det blev då denna enkla, men helt underbart goda, blandningen:
• Kvarg blandat med lite vaniljyoghurt
• Toppat med 1 rivet äpple, torkade tranbär, pumpakärnor och linfrön
+ Nödvändig latte
/ Ida
Tips!
Vaniljpulvret är ekologiskt och helt "rent". Det innehåller alltså bara vaniljpulvret, ungefär lika som när man skrapar vaniljen från en vanilstång.
Den finns att köpa i vanliga ica, jag tror jag betalade runt 36 kr för, och det ser dyrt ut för burken är pytteliten men det blir en stor mängd eftersom man använder pyttelite varjegång man bakar för det är så starkt.

Helgfrukost
Idag så hade jag min valiga bas på favoriterna kvarg och turkisk youhurt och sen toppade jag den med massa gott!
Kvarg+yougurtblandning
Tinad jordgubbar
Tinad mango
Grapefrukt

Och allt toppades med en fröblandnig, och ett hembakt knäkebröd. Och självklart en kopp grönt te och ett glas vanligt vatten.
/ Maja
Lördagsgottis
Det här blir mitt (Majas) första inlägg här på bloggen! Jag tycker Ida presenterade oss väldigt bra så det är väl lika bra att jag lägger upp mitt första inlägg här.
Jag tänkte att det här passade väldigt bra eftersom det ändå är lördag idag och man vill ju gärna unna sig lite "lördagsgodis". Dock har jag slängt ihop ett mer hälsovänligt recept, så den här gången blev det en kladdkaka!
3 msk valfritt mjöl (gärna ett grövre mjöl)
3 msk kakao
½ msk honung
3 msk mjölk
1/4 tsk bakpulver
kvinsudd vanlipulver (ej vaniljsocker)
lite salt
Vispa ihop det helt och micra i ca. 1 minut!
Servera med ex. turkisk youhurt eller grädde.

Tyvärr har jag bara en jättedålig bild på den, men tveka inte på att prova den!
Smakar precis som en kladdkaka.
/ Maja
Favoriten just nu
Frukost har nog alltid varit det bästa målet på hela dagen enligt mig, klarar inte mer än några timmar vaken utan frukost. Så här kommer en första variant på en av mina favorit-frukostar just nu, den går lätt att anpassa för ens egna smak. Inspirationen till denna fick jag nog från bloggen "frukostera", kolla in där för mer tips.
Dagens frukost då:
Hallon-bananmos med kanelkeso & färsk frukt + 1ägg med kaviar och en kopp kaffe.
På tallriken:
• Mosa ihop 1/2 banan med 2 dl tinade hallon. (gillar du inte banan så byt ut det mot 1 rivet äpple!)
• Smaksätt naturell keso med lite kanel och häll över moset.
• Toppa med frukt, frön och sånt du gillar, för mig blev det färska jordgubbar, kiwi, torkade tranbär och linfrön idag.
- Tar inte lång tid alls och är fullt med nyttigheter!
/ Ida