Fint, gott och hälsosamt!

 
Hur gott ser inte det här ut?

Jag tycker det är lite roligt att begrepp som "fredagsmys" och "lördagsgodis" finns, och när någon säger att vi ska äta lördagsgodis så är det ofta en gigantisk godisskål som kommer fram, eller fredagsmys så ska chipsen fram.
Jag säger inte att det är fel att äta det, men det kan vara bra att byta ut sockret och chipsen mot något annat. Då är det här ett av mina bästa tips.
Ta vilka frukter du gillar, smält lite mörk choklad (jag hade med mintsmak) och doppa. In i kylen och låt det stelna.


/ Maja

Grön pizza

Så här dagen efter en utekväll vet vi alla att man kan känna ett litet extra sug efter mat som pizza och annat, men känner man att man ändå vill försöka låta bli skräpmat kommer här en nyttigare sorts pizza!
 
Hur god som helst, och innehåller en massa nyttigheter! Bottnen är lite annorlunda än vanlig och man gör en egen pestoliknande röra och har på istället för tomatsås.
 
Pizzabotten: (rekomenderar att man gör 2 st då de inte blir jättestora och så går all pesto åt)
  • 2 dl Dinkelmjöl
  • 2 tsk Torrgäst
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 1/2 msk Rapsolja
  • 1 tsk Honung
  • 2 krm Havssalt
  • 1 msk Linfrön
  • 1 msk Solrosfrö
  • 1/2 - 1 dl Ljummet vatten
- Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Rör sedan ihop mjöl, jäst och bakpulver och tillsätt salt, honung, olja och vatten, knåda detta till en slät smet
- Kavla ut tunt på en plåt klädd med bakplåtspapper och häll över linfröna och solrosfröna och kavla sedan in dessa i degen. 
- Förgrädda i 5 minuter.
 
Peston:
  • 2 nävar färsk Spenat
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 1 dl Pumpafrön
  • 1/2 - 1 dl Olivolja
  • 4 msk Timjan (helst färsk)
  • 1 dl riven Parmesan
- Rör ihop allt i en mixer till en fast och krämig pesto.
- Bre över den förgräddade bottnen.
- Strö över en hackad Purjolök och tunna skivor Squash.
- Sist ska 1 tsk Noriflingor (alger, dessa kan såklart hoppas över om man vill), torkad Oregano, lite Pumpafrön och Havsalt strös över pizzan.
- Ställ in i ugnen i 10-15 minuter och servera med Babyspenat och om man vill en dressing gjord på Olivolja, lite Timjan & Oregano och en skvätt färskpressad Lime.
 
 
Jag hade även några skivor Mozzarella för att få en lite krämigare konsistens. Det kanske inte ser så väldigt gott ut men det smakar underbart! Lycka till!
 
/ Ida
 

Steg för steg

Frukostinläggen brukar ju oftast innehålla lite information om vad som åts och en bild till det, men tänkte köra litet annorlunda Dagens Frukost idag, nämligen med flera bilder med steg för steg på hur det enkelt går att slänga ihop en nyttig och supergod frukost!
 
Favoriten "Hallon- och bananmos med kanelkeso" kanske inte låter så god men jag lovar, kan inte bli mycket lättare och godare till frukost! Så här görs den i alla fall och på enkla sätt sparar du dessutom lite tid på morgonen:
 
  •  Förbered frukten kvällen innan genom att enkelt skära upp i lagom stora bitar och förvara i kylen - Denna gång blev det Kiwi, Nektarin & Äpple!
  • Häll upp frysta hallon i en tallrik kvällen innan som du låter tina i kylen över natten - Du slipper tina dessa i micron på morgonen och har dessutom en tallrik förberedd! Lägg sedan till en banan och mosa samman detta!
  •  Ovanpå "hallon- och bananmosett" lägger jag till naturell Keso som smaksätts med lite kanel - Hur gott som helst!
  •  Sen är det bara att tillsätta den färdigskurna frukten och annat du vill ha på! Den här gången hade jag torkade tranbär, pumpakärnor och linfrön. Huuur gott? Bäst!

Ja, det var Dagens frukost i ett annorlunda inlägg...Lycka till!

/ Ida

Tisdag

Dagens frukost:

Hallon & bananmos
Kvarg & vaniljyoughurt- blandning
• Toppad med honungsmelon, physalis, torkade tranbär och pumpafrön!

Går fortast att slänga ihop om man har förberett frukten. Att låta hallonen tina i kylen över natten & skära upp melonen kvällen innan sparar lite men välbehövlig tid på morgonen!

/ Ida

Smulkakemuffins

Ibland när jag bakar och slänger ihop det jag tror blir bra, så blir det katastrof. Men 90 procent av gångerna blir det bra och ibland även jättebra. Idag var en sån där gång det blev jättebra.

Fick ett ryck och baka, självklart en hälsosammare varation av små smulpajer. Därav mitt fina påhittade namn, så idag har jag bakat smulkakemuffins! Varför jag just gjorde det idag var för att jag måste ta vara på rabarberna och de svenska höstäpplena som finns nu, det gäller att även baka efter säsong.

Recept til smulkakemuffins:
- 1 dl fibergryn
- 1 dl grahamsmjöl
- 3/4 dl rapsolja
- knivsudd vailjpulver
- 4 små svenska äpplen
- 3 rabarberstjälkar

Gör såhär:
Blanda ihop fibergryn, grahamsmjöl, rapsolja och vaniljpulvret i en bunke. Skala och ta ur kärnorna ur äpplena, och skölj rabarnerna. Smörj muffinsformarna med smör och ströbröd.
Tärna äpplena och rabarbarberna i små halvmånar och fyll muffinsformarna antingen allt äpple i en och all rabarber i en eller blanda hälften hälften. Toppa med lite kanel och lägg på smuldegen. Om man tycker rabarbern är för sur så toppa med lite honung.
In i ugnen på 175 grader, i cirka 30 minuter. 

Jag åt min muffins till mellanmål med turkis youhurt med vaniljpulver och hallon.
Mums!

/ Maja
 

Fredagslyx: Blåbärsmuffins

I eftermiddags fick jag ett sånt sug på att baka och jag vet att jag har en familj som inte tackar nej till efterrätt på en fredag.

Slängde därför ihop lite blåbärsmuffins, meen såklart blev det inte riktigt vanliga muffins, utan en lite "nyttigare" variant om man nu jämför.. Men det var det ingen som märkte kan jag säga.

Så improviserade och ändrade en del utifrån ett annat recept och rörde ihop detta:

• 3 dl Vetemjöl
• 3 dl Grahamsmjöl
• 1 dl Havregryn
• 1 1/2 dl Strösocker (här det blir lite mindre nyttigt..)
• 3/4 tsk Salt
• 1 1/2 msk Bakpulver
• 1 1/2 tsk Vaniljsocker

- Rör ihop dessa torra ingredienser

• 2 stora Ägg
• 3 1/2 dl Gräddfil / Crème fraiche
• 1/2 dl avsvalnat smält Smör
• 3 dl Blåbär

- Vispa äggen lite och blanda sedan ihop alla icke-torra ingredienser förutom blåbären
- Gör en grop i den torra blandningen och häll i den blöta blandningen, rör om försiktigt det gör inget om smeten är klumpig
- Vänd försiktigt i blåbären

- Grädda ca 18-20 min i 180grader, sen är det bara att unna sig lite fredagslyx!

/ Ida

Grötfrukost

Fredagar betyder sovmorgon för min del, vilket gör att det blir sen frukost och ingen ordentlig lunch utan istället mellanmål först när skoldagen är slut.
För att orka behövs såklart en stadig frukost dessa mornar och idag fick det bli den saknade gröten som inte ätits på ett bra tag, denna variant med äpple & kanel blev det den här gången:
 
1 portion:
  • 1 dl Rågflingor
  • 2 dl Vatten
  • 1/2 Rivet äpple
  • 1/2 tsk Kanel
  • 1/2 tsk Linfrön
  • En nypa salt

- Koka upp allt tillsammans till önskad konsistens.

Jag valde att toppa gröten med lite keso, äppelmos, torkade tranbär, pumpakärnor och en skvätt mjölk.

- Om du känner att det tar för lång tid på morgonen att plocka ihop och koka detta så kan du blanda de torra ingredienserna i en kastrull kvällen innan och bara tillsätta vattnet och det rivna äpplet på morgonen och sen sätta kastrullen på plattan. Spar lite tid i alla fall!

/ Ida

Ännu en chokladboll!

Hej!
 
Nu tänkte jag att jag skulle dela med mig på ännu ett recept på chokladbollar. Ida tipsade om det här chokladbollarna men nu tänkte jag dela med mig att min nyttiga variant av mitt favoritbakverk!

I en smet som räcker till ca. 10-12 normalstora bollar behöver du:
2 dl fibergryn
2 dl valfria nötter (mixade eller hackade)
3 -4 msk kvarg
2 msk mjölk
3 msk kakao
1 dl torkad frukt (jag använde torkad aprikos)
knivsudd äkta vaniljpulver

Blanda allt och rulla i kokkos, sesamfrö, pumpafrön eller vad du känner för!
Ps. om du vill göra chokladbollarna lite lyxigare och sötare så kan du tillsätta 1-2 msk honung.




Passar perfekt som mellanmål! Jag åt min med hackad mango och en klick youhurt!

En tidigare frukost

Varma hallon blandat med rivet rött äpple, kanelkeso på det, toppat med pumpakärnor och torkade tranbär. Till det två Fin crisps & latte.

Inte svårare än så och supergott!!

/ Ida

Tips på kvällsmål!

Hej igen!
Nu tänkte jag tipsa om en sak som jag får extrem dille på ibland. Nämligen jordnötssmör. Det låter ju inte sådär jättenyttigt men det är en riktigt bra fettkälla!
Om du vill köpa färdigt jordnötssmör så köpt det ekologiska som finns i vanliga hyllorna på ica, det som jag använder då är Green choise. Det är dock lika lätt att göra jordnötssmör hemma, det blir mer för pengarna också.

Du köper bara jordnötter i påse, salta eller osaltade väljer du själv. Slänger i allt i en mixer och bara mixa mixa mixa. Man tror aldrig att det kommer bli smör men helt plötsligt så blir det lite "rinnigt". Häll gärna i lite olivolja när du mixar så håller sig smöret i kylen och torkar ej till!

Jag gjorde lite jordnötssmör nu till kvällsmålet, och serverade det på det sättet jag gilla bäst - med skivade äpplen.

Mörkt bröd

Det här brödet har jag gjort en gång tidigare och det blev direkt en favorit som jag velat göra om många gånger. Så för några dagar sedan tog jag mig lite tid för att röra ihop två limpor. Gillar du mörkt bröd är detta ett måste att testa!
 
Recept för två limpor:
 
  • 1 L Filmjölk
  • 2 dl Solroskärnor
  • 2 dl Råg kross
  • 5 dl Grahamsmjöl
  • 1 dl Vetekli
  • 1 dl Linfrön
  • 1 1/2 dl Ljus sirap
  • 1 msk Salt
  • 1/4 dl Bikarbonat
- Smörj två brödformar och blanda alla ingredienser till en lös smet, fördela detta i formerna.
- Sätt in i ugnen i 180 grader och grädda i ca 70-80 min, täck brödet med bakplåtspapper efter halva tiden och fortsätt sedan grädda dem täckta återstående tiden.
- Låt svalna en aning innan de stjälps upp.
 
 
Om ni ser gröna prickar i brödet så är detta normalt då det bara är solroskärnorna som ändrar färg vid kontakten med bikarbonaten!
 
Dagens frukost bestående av detta bröd med bl.a. keso, tomat & kalkon:
 
 
Lycka till!
 
/ Ida

Dagens viktigaste mål!


Denna morgon startades med:

Kvarg + youhurtblandning toppad med:
x Hallon
x Grapefrukt
    x Torkad klippt aprikos och tranbär
          x Blandade frön (kokkos, solros och linfrö) 
         x Wasa sport med gurkskivor
 
 
 
Ha en bra dag!
/ Maja
 
 

Pannkakstorsdag

Så länge jag kan minnas så har vi i min familj haft "pannkakstorsdag" och ja, det är ju väldigt gott med pannkakor tycker jag men dock är det varken speciellt näringsrikt eller mättande. Därför har jag slängt ihop ett lite hälsovänligare recept på pannkakor eller plättar som jag gräddade igår!

En portion plättar;
♦ 3 ägg
♦ ½ dl havregryn (gärna fiberrikt!)
♦ ½ dl grahamsmjöl
♦ ½ dl mjölk
♦ ½ dl kvarg
♦ 1 tsk bakpulver

Använd lite smör för att steka i och stek dom på lite lägre värme än vanligt eftersom bakpulvret gör att det sväller lite och behöver gräddas längre på varje sida!

Smaklig måltid! :)

 
 
/ Maja
 
 

Gårdagens mellanmål

Vad som plockades ihop för lite energipåfyllning igår efter en lång PW:

• Kanelkeso toppat med:
- Honungsmelon
- Röda vinbär
- Björnbär!
- och Fröblandning av pumpafrön & linfrön

Till det en mellanmålsbar, receptet på dessa kommer garanterat upp vid ett annat tillfälle!

/ Ida

Bra start på dagen

Vad som gjordes till frukost denna morgon:

• Kvargblandning (kvarg, lite sojayoghurt, lite vaniljyoghurt & frysa hallon) med kanelkeso
• Toppat med nektarin, honungsmelon, äpple, torkade tranbär, pumpafrön och linfrön

Till det en smoothie gjord på:
- 2 dl frysta hallon
- 1 dl frysta tinade jordgubbar
- 1/2 rött äpple
- 2 nektariner
- Några bitar honungsmelon
- En skvätt mjölk
- Toppat med frön

Smoothie kan du lätt göra kvällen innan så har du den klar i kylen för frukost, och slipper lägga tid på det på morgonen!

/ Ida

Hembakat bröd!

För ett antal dagar sedan hann jag med att testa på ett nytt brödrecept, såklart ett som skulle gå fort att göra då jag verkligen inte är den som just nu har orken eller tiden att vänta en evighet på jäsning och annat..
 
Denna gång blev det ett enkelt fruktbröd, påminner lite om scones fast är grövre och lite matigare av sig, det blev verkligen supergott, var hur enkelt som helst och ska verkligen göras om. Får bli en dubbel sats i så fall då det endast blev ca 8 brödbullar av detta recept, som är laktosfritt:
 
  • 2 dl rågflingor (alt. fiberberikade havregryn)
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl torkad frukt
    - Jag tog 1/2 dl hackad, torkad aprikos & 1/2 dl torkade tranbär
  • 1 msk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 50 g mjölkfritt smör, rumsvarmt
  • 3 dl sojayoghurt
  • 1/2 dl honung
Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan i smöret, yoghurten och honungen. Rör om ordentligt, smeten kommer vara väldigt kladdig men det är meningen! Klicka ut till jämnstora, lite platta bollar med en sked på en bakplåt med bakplåtspapper. 
 
Brödet ska sedan gräddas i mitten av ugnen i ca 15 min.
 
Servera gärna varmt med vad än du gillar, rekomenderar keso med gurka & tomat kryddat med persilade & basilika! Eller som en av mina frukostar ovan, med kokt ägg & tomat kryddat med dill! 
 
/ Ida

En frukost!

En stor god frukost den här morgonen!



Kvarg + youghurt röra med;
Jordgubbar
Mango
Äpple
Päron
Toppar allt med lite olika frön. Idag blev det linfrö, sesamfrön, solroskärnor, kokkos och pumpafrön!

/Maja

Godaste knäckebrödet!

Hej!
Nu kommer receptet på knäckebrödet jag lovade. Receptet kommer ursprungligen från ptfia.se   men jag har använt mig av lite andra saker och mängder!

För en plåt, 6-8 knäckebröd.

2 dl grahamsmjöl
1 dl solroskärnor
3/4 sesamfrön
½ dl pumpafrön
½ dl linfrön
½dl rapsolja
2 ½ dl kokat vatten.
Lite salt

Blanda allt i en bunke och använd en slickepott för att jämna ut smeten på plåten. Gör som små skåror i knäckebrödet för att lättare bryta det sen.
In i ugnen på 150 grader i 45-60 minuter lite beroende på vilken ugn det är. Ta ut och känn i mitten av "degen" att den stelnat ordentligt.
 
 
 
Klart!

/Maja

Nyttigare variant av chokladbollar

Jag har aldrig varit mycket för sötsaker, har alltid föredragit frukt, grönt och salta saker hellre än söta kakor och godis. Annars är choklad är något jag på senare år börjat älska, då är det mörk choklad som gäller. Men nu till vad detta inlägg handlar om!
 
Kladdkaka och chokladbollar har varit det söta jag ändå gillat, och ibland kan jag få ett enorm sug efter just chokladbollar. I de perioder jag hållt mig hårt till att inte äta sötsaker överhuvudtaget brukar jag istället göra dessa nyttiga Choklad-Kvarg-Bollar!
 
Receptet kommer ursprungligen från Arla men jag har ändrat det en del så här är min version som jag själv tycker är bättre än det vanliga:
 
 
1 dl Naturell Kvarg
2-3 msk strösocker (beror på hur söta du vill ha dom)
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3 dl havregryn
2 msk mjölk
2 msk kallt starkt kaffe
- Rör ihop allt till en fast smet och forma sedan till ganska små bollar och rulla dem i kokosflingor!
 
De smakar såklart inte riktigt som vanliga söta chokladbollar men ge dem en chans till även om du inte fastnar för dem första gången, jag är i alla fall helt galen i dem!
 
/ Ida
 
 
 

Frukost denna torsdag

Händer inte ofta nu för tiden att det blir macka till frukost då jag är så fast i alla sorters keso- och kvarg- blandningar. Men för lite variation blev det detta som första mål idag:

• Hemmagjort frö-knäcke med keso, avokadoskivor och körsbärstomater, kryddat med basilika!

Lägger kanske upp receptet på knäckebrödet en annan dag.

/ Ida

Banan- och svartvinbärsplättar

Efter närmare 2 timmar på gymmet skrek kroppen efter energipåfyllning och jag bestämde mig för att pröva på bananplättar. Har tänkt tanken många gånger men aldrig tagit mig tid, men nu bestämde jag mig.
 
Så kvällens mellanmål/middag fick bli denna variant:
 
Banan- och svartvinbärsplättar:
 
  • Mosa 2 bananer och tillsätt 2 ägg (kan behövas 3 om bananerna är stora)
  • Tillsätt om önskat något bär eller annat, jag tänkte ta blåbär men eftersom de va slut hemma tog jag svartvinbär, blev en aning surt men välj efter smak!
- Stek som små plättar i smör på medelvärme tills de fått färg och går att vända.
 
Jag valde att ha hallonkvarg till, det rör du lätt ihop av några tinade hallon och naturell kvarg. Sedan toppade jag med svarta vinbär och lite kokosflingor!
 
 
Jag gillar egentligen inte alls varm banan, men det var förvånansvärt gott så ska absolut testa andra varianter också! Nyttigt, proppat med proteiner och bra energi!
 
/ Ida

När tiden inte räcker till...

Imorse hade jag lite för lite tid för att hinna göra något annat än en "supersnabbfrukost" och det blev då denna enkla, men helt underbart goda, blandningen:

• Kvarg blandat med lite vaniljyoghurt
• Toppat med 1 rivet äpple, torkade tranbär, pumpakärnor och linfrön
+ Nödvändig latte

/ Ida

Tips!

Tänkte bara att förtydliga det här med att jag skrev vaniljpulver och inte vaniljsocker.
Vaniljpulvret är ekologiskt och helt "rent". Det innehåller alltså bara vaniljpulvret, ungefär lika som när man skrapar vaniljen från en vanilstång.

Den finns att köpa i vanliga ica, jag tror jag betalade runt 36 kr för, och det ser dyrt ut för burken är pytteliten men det blir en stor mängd eftersom man använder pyttelite varjegång man bakar för det är så starkt.

Helgfrukost

Jag älskar helgfrukost, och eftersom jag jobbar varje lördag så får jag bara en lugn sovmorgon i veckan och då står jag gärna och gör frukost lite för länge!
Idag så hade jag min valiga bas på favoriterna kvarg och turkisk youhurt och sen toppade jag den med massa gott!
 
Dagens frukost blev:
Kvarg+yougurtblandning
Tinad jordgubbar
Tinad mango
Grapefrukt
 
 

Och allt toppades med en fröblandnig, och ett hembakt knäkebröd. Och självklart en kopp grönt te och ett glas vanligt vatten.
 
Jag ska lägga ut receptet på knäckebrödet i veckan för det kan vara en av de godaste sakerna jag ätit!

/ Maja

Lördagsgottis

Hej!
Det här blir mitt (Majas) första inlägg här på bloggen! Jag tycker Ida presenterade oss väldigt bra så det är väl lika bra att jag lägger upp mitt första inlägg här.

Jag tänkte att det här passade väldigt bra eftersom det ändå är lördag idag och man vill ju gärna unna sig lite "lördagsgodis". Dock har jag slängt ihop ett mer hälsovänligt recept, så den här gången blev det en kladdkaka!
 
Blanda i en liten bunke -
3 msk valfritt mjöl (gärna ett grövre mjöl)
3 msk kakao
½ msk honung
1 msk rapsolja
3 msk mjölk
1/4 tsk bakpulver
kvinsudd vanlipulver (ej vaniljsocker)
lite salt

Vispa ihop det helt och micra i ca. 1 minut!
Servera med ex. turkisk youhurt eller grädde.
 


Tyvärr har jag bara en jättedålig bild på den, men tveka inte på att prova den!
Smakar precis som en kladdkaka.

/ Maja

Favoriten just nu

Frukost har nog alltid varit det bästa målet på hela dagen enligt mig, klarar inte mer än några timmar vaken utan frukost. Så här kommer en första variant på en av mina favorit-frukostar just nu, den går lätt att anpassa för ens egna smak. Inspirationen till denna fick jag nog från bloggen "frukostera", kolla in där för mer tips.

Dagens frukost då:
Hallon-bananmos med kanelkeso & färsk frukt + 1ägg med kaviar och en kopp kaffe.

På tallriken:
• Mosa ihop 1/2 banan med 2 dl tinade hallon. (gillar du inte banan så byt ut det mot 1 rivet äpple!)
• Smaksätt naturell keso med lite kanel och häll över moset.
• Toppa med frukt, frön och sånt du gillar, för mig blev det färska jordgubbar, kiwi, torkade tranbär och linfrön idag.

- Tar inte lång tid alls och är fullt med nyttigheter!

/ Ida

RSS 2.0