Nyttigt julgodis: Pepparkakor

Hej!
Nu är det bara dagar kvar till julafton och nu när det är jullov kommer även bloggen att ta lite lov. Det kommer bli uppdatering men inte riktigt lika ofta. Men nu har vi ju fyllt bloggen men en massa nya recept :)

Tänkte slänga in ett sista litet recept på en hälsosammare variant på just pepparkakor.
De här pepparkakorna blir lite mer "kakaktiga" men ändå en bra erättare för den vanliga pepparkakan!

Nyttiga pepparkakor
1 dl kokosmjöl
3 msk mandelmjöl (mixad mandel)
1 tsk fiberhusk
3 tsk pepparkakskrydda
4-5 msk agavesirap
1 krm vaniljpulver
1/4 tsk salt
2 äggvitor
2 tsk kokosolja



Bild från google & recept inspererat från: http://www.tasty-health.se/
 


Nu vill jag och Ida önska alla en God Jul!




Tips: Nyttigare Ris á la Malta

Något som är väldigt vanligt på julbordet är Ris á la Matltan. Och tyvärr är den oftast inte så jättehälsosam då den innehåller en massa grädde, florsocker och vaniljsocker. Dock går det självklart att göra även en Ris á la Malta bättre.
Det enda du behöver göra är att byta ut vaniljsockret mot vanilpulver, florsockret mot avagesirap och vispgrädden mot natuell kesella!
 
Bild från lchfrecept.com

// Maja

Nyttigare Vörtbröd!

Hej igen!
Tänkte kika in igen och tipsa om ett bröd om jag bakade i eftermiddags. Och självklart följer även det här receptet vårat jultema som vi kör på bloggen just nu!
På julbordet finns det, i alla fall hos oss, alltid ett vörtbröd. Och för mig så lockar varken smaken av ett vanligt vörtbröd eller att äta ett köptebröd med massa olika tillsatser i. Så jag tog tag i saken och bakade ett hälsosamt och gott vörtbröd utan en massa konsigheter i. Och reslutatet vart hur bra som helst. 

För en form vörtbröd behöver du:
4 ½ dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1 dl fibergrynmjöl (fiberhavregryn som är mixade till ett mjöl)
2 dl naturell yoghurt
1 msk agavesirap
2 tsk bikarbonat
1 dl russin
2 msk linfrön
4 msk vörtmix (köpt på ica)
2 dl vatten
½ dl julmust light

Gör såhär: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke, Smörj en brödplåt och häll i smeten.
In i ugnen i ca. 1 timme.
OBS! När halva tiden gått kan det vara smart att ta ut bröder och klä över lite folie så det inte bränns!

 
 


//Maja 

Nyttigt julgodis: Nutellatoppar

Hej på er!
Tänkte tipsa om ännu en julgodis som blev lyckad när jag och Ida provade lite olika recept förra veckan! Det här receptet går egentligen att användas till två saker i ett, själv hade jag lite av nutella på pannkakorna och resten gjorde jag dessa "toppar" med.

Det här behöver du:
100 g hasselnötter
3/4 dl naturell kvarg
1/4 soyayoghurt/vanlig yoghurt
3-4 msk kakao
2 msk agave sirap

Gör såhär:
Börja med att rosta hasselnötterna i en ugn på 200 g, håll koll så de inte bränns! Ta ut och peela av skalet på som. Mixa sedan till ett smör. I hasselnötssmöret tillsätter du de övriga ingredienserna och blandar om och smakar av! För att senare göra topparna behöver du små formar där du spritsar i nutellan. Ställ sedan in de i frysen i ca 4 h.
recept från liveitloveit.se

// Maja

Nyttigt julgodis: Ischoklad!

Hej!
Nu är det bara 11 dagar kvar till julafton och vad passar då bättre än ytterligare ett hälsosamt recept på en hemmagjord julgodis. Den här gången blev det hemmagjord ischoklad och enklare än såhär blir det inte!

Det enda som du behöver är två ingredienser och små formar, så nu finns det inga ursäkter till att köpa industri tillverkad ischoklad i affären. Den här är både godare, hälsosammare och billigare!

Till ca. 40 bitar ischoklad.
200 gram mörk choklad
75 g smör 

Gör såhär:
Börja smält chokladen i ett vattenbad, samtidigt som du smälter smöret i micron. När både ingredienserna är smälta rör du ihop det i en bunke och klickar ut chokladen i deras formar.
In i frysen i ca. 4 timmar!

// Maja

Nyttigt Julgodis: Chokladfudge!

Som en gång tidigare så träffades jag och Maja igen för att testa på några recept tillsammans, denna gång med lite jul-inspiration! Blev fyra riktigt lyckade små godsaker som såsmåningom kommer att komma upp här på bloggen!
 
Nu närmar sig jullov och ledighet, vilket innebär att jag åker bort om några dagar så från min sida kommer det inte att bli så mycket bloggande under lovet, men tänkte hinna dela med mig av ett av recepten från igår!
 
Som chokladälskare så måste jag säga att dessa blev hur goda och bra som helst, måste testas av den som gillar mörk och mäktig choklad! Enkelt var det också! Skulle kunna tänka mig att det skulle vara jättegott att ha i lite flingsalt eller chili som smaksättning.
 
Chokladfudge:
ca 24 medelstora bitar (skulle kunna skäras mindre då de är väldigt mäktiga)
  • 3-4 dl Kokosolja
  • 4 dl Kakao
  • 1 dl flytande Lönnsirap
  • 2 nypor Salt
  • 1 tsk Vaniljpulver
- Smält kokosoljan i ett vattenbad, alt. smält på låg effekt i micron.
- Häll i den flytande kokosoljan i en bunke och rör i de övriga ingredienserna och blanda till en slät smet utan klumpar.
- Lägg plastfolie/matfolie i en "smal" brödform eller liknande, inte för stor form då blir fudgen för tunn. Häll i smeten och ställ in i frysen ca 30 min.
- Ta fram och skär i lagom stora bitar. Förvara sen i kylen!
 
Om du vill kan du toppa fudgen med kokosflingor, rivet citronskal, salt eller annat. Gör i så fall detta innan du stoppar in den i frysen och den fortfarande är lös.
 
 
Helt grymt goda! 
 
/ Ida

Grötfrukost: "Råggröt på hallonbädd"

Blev för någon dag sen denna goda gröt till frukost då jag istället för att blanda i hallonen lät dem hamna under gröten. Som en liten "hallonbädd", blev väldigt gott i alla fall!

Råggröt på hallonbädd:

  • 1,5 dl Rågflingor
  • 1 dl Vatten
  • 1 dl Mjölk
  • 1 nypa Salt
  • 1 tsk Linfrön


- Rör ihop allt i en kastrull och koka till lagom konsistens och rågflingorna har svällt.
- Lägg tinade hallon på en tallrik och lägg gröten ovanpå.
- Toppa med vad du vill, här hade jag kanel, pumpakärnor, kokosflingor, torkade tranbär & lite honung. Häll i en skvätt mjölk i tallriken. Klart!


 

 

Massa nyttigheter och en bra & stabil start på dagen!

/ Ida

 

 

Jultips: Pepparkakskrydda

Igår va det redan Andra Advent och tänkte dela med mig av ett litet tips på hur du enkelt gör din egen pepparkakskrydda!

Hur enkelt som helst att slänga ihop, använd det till att sätta en lite julig smak på allt från bakverk till frukost!

Pepparkakskrydda:
• 1 msk Kanel
• 1 msk Ingefära
• 1/2 msk mald Kardemumma
• 1/2 msk mald Nejlika

- Blanda helt enkelt ihop allt och förvara i en burk, använd sen till vad du vill, bara fantasien sätter gränsen!
- Tips på användning: smaksätt gröten, gör egen pepparkaksdeg, topping på frukost/mellanmål, smaksätt kaffet osv.

/ Ida

Nyttigt julgodis: Snickerskakor!

Alla har vi väl vårat favoritjulgodis, även jag. Dock kan det vara bra att hitta lite olika alternativ till godiset när julbaket börjar dra igång. Det blir lätt ett väldigt småätande när man vet att julgodiset ligger i frysen och därför kan det vara perfekt att baka något nyttigare som man faktiskt kan äta för att dämpa sötsuget ibland!

Senaste julgodiset som jag gjorde är snickerskakor och dom smakar faktiskt precis som vanliga snickers men de innehåller mindre socker och inga konstiga tillsatser. Värda att prova på!

Recept till 1 plåt snickerskakor:
5 dl jordnötter
3 msk rapsolja
200 g mörkchoklad (minst 70%)


Såhär gör du:
Börja med att mixa 3 dl jordnötter i en mixer, mixa tills det blir samma konsistens som jordnötssmör, det är bara mixa mixa mixa och tillslut kommer det bli smör. Häll i lite av oljan i taget medans du mixar. När du fått ditt jordnötssmör lägger du det i en bunke och tillsätter 2 dl hela jordnötter. 
Smält choklad i ett vattenbad, börja med 100 g. Ta en form och klä den med plastfolie i botten, lägg första lagret choklad i botten. Lägg på jordnötssmöret och smält sedan 100 g choklad till och lägg ett lager över jordnötssmöret.
In i frysen i ca. 4 timmar! Ta ut och skiva upp.

// Maja


Gott och nyttigt snacks: Torkade äpplen!

Som de flesta märkt har det varit ett par dagar med ordentligt med snö, mysigt tycker jag! Och julen närmar sig, så tänkte dela med mig av ett litet tips på ett bra litet snacks att pyssla med mörk och snöig eftermiddag, nämligen torkade äpplen. De tar en liten stund att torka i ugnen men de behöver egentligen bara kollas till ibland så det är ingenting som kommer kräva all din tid! 
 
 
 
  • Börjar med att tvätta av och kärna ur ca 3 äpplen, skiva sen ca 3-4 mm tunna skivor.
 
 
  • Lägg ut dem på ett ugnsgaller så att de helst inte överlappar varandra, pudra över lite kanel så får de en god julig smak!
  • Stoppa in i ugnen på 75 grader och lägg något för dörren så att den inte stängs riktigt helt, detta gör att fukten släpps ut och torkningen går lite fortare. Torka i ca 4 timmar, se till att de inte blir alltför torra bara, sen är det klart!
 
 
Enkelt, nyttigt och supergott snacks!
Lycka till!
 
/ Ida

Ben&Jerry's

Vad tycker ni om våran julpimpade blogg? Jag ääälskar den, tack så jättemycket till bästa Moa som kunde hjälpa oss med bloggen! 


Och som rubriken säger så har jag precis ätit min första Ben&Jerry. Ja, alltså jag har aldrig ätit en av dom "riktiga" glassarna för jag tycker inte dom är goda alls. Men nu när jag gjort min egna Ben&Jerry,. och den här blev hur god som helst. Det som är så bra med dom här glassarna är att det går att variera hur mycket som helst och glass kräver runt 3 ingredienser så det blir inte några storbak. Snabbt, gott och enkelt!

I min Ben&Jerry hade jag:
2 dl naturell yoghurt
1 dl tinade jordgubbar 
1 hembakt brownie
1 tsk vaniljpulver

Gör såhär:
Tina jordgubbar. Skär hälften i små små bitar och andra hälften i lite grövre bitar. Bland tillsammans med yoghurten. Hacka brownie i små bitar och ha i vaniljpulvret och vänd ner i smeten.
In i frysen i ca. 3 timmar innan servering. Kom ihåg att då och då röra om i smeten.

// Maja

RENOVERING!

Hej!
Hoppas alla har haft en bra första advent? Kan säga att nu framöver kommer det dyka upp en massa olika recept på julgodisar så vi har mycket att se fram emot.
Men samtidigt håller vi också på att bygga om bloggen lite så ni får ha lite överseende med att det kan vara lite rörigt i nån dag tills vi får koll på allt!
 
Förhoppningsvis kommer vi ha en superfin julig blogg om några dagar.
 
// Maja & Ida

Nyttigt Julgodis: Chokladbrownie med chaismak!

Första Advent, kyla och snö, bakning för fullt och julen närmar sig.
Nu inför jul kan frestelserna bli många och kanske känner man att man skulle vilja hålla sig lite ifrån en del av de sötsaker som hör julen till, men ändå inte behöva skippa julgodiset helt.
 
Dessa nyttiga brownies har en tydlig och stark smak av choklad och en touch av kryddigt chai-te, vilket gör att de faktiskt smakar väldigt mycket jul! Skulle kunna tänka mig att smaksättning med chili, citronskal eller liknande istället för chai också skulle bli jättegott! 
 
De blev i alla fall verkligen hur goda som helst, rekomenderar dem starkt! De går hur fort som helst att göra och är raw, de kräver alltså ingen tillagning utan stoppas in i kylen för att stelna bara. Dem som jag har bjudit dessa på har inte trott på att de är nyttiga och många har velat ha receptet också, så här har ni det:
 
Raw Chokladbrownie med chaismak:
ca 12 st
  • 5 dl färska Dadlar, urkärnade!
  • 3-4 msk kokosolja / kokosfett
  • 2 msk Lönnsirap
  • 6 msk Kakao
  • 1/2 tsk Vaniljpulver (alltså inte vanligt vaniljsocker)
  • 2 påsar Chai te (gärna av märket Yogi, klipp upp påsarna och häll ut innehållet)
  • 1 msk krossade Linfrön (går att stöta vanliga i en mortel, eller skippa dessa)
  • 2 nypor Havssalt
Tillvägagångssätt:
 
- Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer och mixa tills du fått en så slät massa som möjligt.
- Tryck ut smeten i en smörad ugnsform eller i en form som är täckt med bakplåtspapper / matfolie.
- Ställ in formen i kylen och låt stå minst 30 minuter, med fördel över natten. Skär fyrkanter av den stelnade smeten och pudra över kakaopulver eller annan önskad topping! 
 
 
Lycka till och hoppas alla får en mysig Första Advent!
 
/ Ida
RSS 2.0