< Till bloggens startsida

Recept och statusuppdatering!

Hej på er!
Som sagt, bloggen har legat lite lågt nu under jul för att det har varit lov och en hel del andra saker som tagit upp våran tid. Jag har även försökt mig på själv att ändra bloggen lite och ja... jag har ju i alla fall lyckats ändra bakrundsfägen, haha!

Annars tänkte jag kika in och säga att bloggen kommer nu börja sumeras efter vad vi tycker var de mest lyckade recepten och så ska vi börja skissa på våran kokbok som är vårat mål med själva projektarbetet! Förhoppningsvis kommer vi få några exemplar sålda, och då kommer det självklart vara recept som inte finns med på bloggen heller.

För att avsluta tänkte jag också tipsa om fluffiga och jättegoda pannkakor som är snäppet hälsosammare än vanliga pannkakor!

INGREDIENSER
ca 20 st små pannkakor
3 dl havremjöl (mixat havregryn)
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
4 ägg 
1 nypa vaniljpulver

Lingon/hallon sylt:
80 gram tinade hallon/lingon
5 urkärnade daddlar

Gör såhär:
För pannakakorna:
Blanda ihop alla ingredienserna till pannkakorna, grädda med lite kokkosfett i pannan på lite lägre värme och längre tid på varje sida.
För sylten:
Koka ihop daddlarna med hallonen eller lingonen. Ta av och låt svalna.
Kan serveras som på bilden då sylten är blandad med kvarg för att det ska mätta bättre!
havrepannkakor
Recept: Linda och Ann Wering www.matblogg.se

Gott nytt år osv!

Ja nu är julledigheten över och vi är hemma och tillbaka till rutin. Hoppas alla haft en bra jul och ett trevligt nyårsfirande!
Bloggen kan fortfarande komma att stå lite stilla då annat tar upp mycket tid. Snart lider kanske bloggdelen av vårt projektarbete mot sitt slut också, och andra delar ska påbörjas!

Men nu tänkte jag dela med mig av en Dagens Frukost i alla fall!

Kvargblandning och keso- & avokado på Fin Krisp:

Kvargblandning:
- Mosa en halv banan med en klick kvarg och rör sen i lite frysta hallon.
- Toppa med vad du vill, idag tog jag honungsmelon, hallon, linfrön och kokosflingor.

Keso- & avokadomackor:
- Här hade jag Fin Krisps som "macka" men välj det du föredrar, gärna någon slags knäcke!
- På med naturell keso och avokado, krydda med salladskrydda, salt och peppar!

/ Ida


Nyttigt julgodis: Pepparkakor

Hej!
Nu är det bara dagar kvar till julafton och nu när det är jullov kommer även bloggen att ta lite lov. Det kommer bli uppdatering men inte riktigt lika ofta. Men nu har vi ju fyllt bloggen men en massa nya recept :)

Tänkte slänga in ett sista litet recept på en hälsosammare variant på just pepparkakor.
De här pepparkakorna blir lite mer "kakaktiga" men ändå en bra erättare för den vanliga pepparkakan!

Nyttiga pepparkakor
1 dl kokosmjöl
3 msk mandelmjöl (mixad mandel)
1 tsk fiberhusk
3 tsk pepparkakskrydda
4-5 msk agavesirap
1 krm vaniljpulver
1/4 tsk salt
2 äggvitor
2 tsk kokosolja



Bild från google & recept inspererat från: http://www.tasty-health.se/
 


Nu vill jag och Ida önska alla en God Jul!





Tips: Nyttigare Ris á la Malta

Något som är väldigt vanligt på julbordet är Ris á la Matltan. Och tyvärr är den oftast inte så jättehälsosam då den innehåller en massa grädde, florsocker och vaniljsocker. Dock går det självklart att göra även en Ris á la Malta bättre.
Det enda du behöver göra är att byta ut vaniljsockret mot vanilpulver, florsockret mot avagesirap och vispgrädden mot natuell kesella!
 
Bild från lchfrecept.com

// Maja

Nyttigare Vörtbröd!

Hej igen!
Tänkte kika in igen och tipsa om ett bröd om jag bakade i eftermiddags. Och självklart följer även det här receptet vårat jultema som vi kör på bloggen just nu!
På julbordet finns det, i alla fall hos oss, alltid ett vörtbröd. Och för mig så lockar varken smaken av ett vanligt vörtbröd eller att äta ett köptebröd med massa olika tillsatser i. Så jag tog tag i saken och bakade ett hälsosamt och gott vörtbröd utan en massa konsigheter i. Och reslutatet vart hur bra som helst. 

För en form vörtbröd behöver du:
4 ½ dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1 dl fibergrynmjöl (fiberhavregryn som är mixade till ett mjöl)
2 dl naturell yoghurt
1 msk agavesirap
2 tsk bikarbonat
1 dl russin
2 msk linfrön
4 msk vörtmix (köpt på ica)
2 dl vatten
½ dl julmust light

Gör såhär: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke, Smörj en brödplåt och häll i smeten.
In i ugnen i ca. 1 timme.
OBS! När halva tiden gått kan det vara smart att ta ut bröder och klä över lite folie så det inte bränns!

 
 


//Maja 

Nyttigt julgodis: Nutellatoppar

Hej på er!
Tänkte tipsa om ännu en julgodis som blev lyckad när jag och Ida provade lite olika recept förra veckan! Det här receptet går egentligen att användas till två saker i ett, själv hade jag lite av nutella på pannkakorna och resten gjorde jag dessa "toppar" med.

Det här behöver du:
100 g hasselnötter
3/4 dl naturell kvarg
1/4 soyayoghurt/vanlig yoghurt
3-4 msk kakao
2 msk agave sirap

Gör såhär:
Börja med att rosta hasselnötterna i en ugn på 200 g, håll koll så de inte bränns! Ta ut och peela av skalet på som. Mixa sedan till ett smör. I hasselnötssmöret tillsätter du de övriga ingredienserna och blandar om och smakar av! För att senare göra topparna behöver du små formar där du spritsar i nutellan. Ställ sedan in de i frysen i ca 4 h.
recept från liveitloveit.se

// Maja

Nyttigt julgodis: Ischoklad!

Hej!
Nu är det bara 11 dagar kvar till julafton och vad passar då bättre än ytterligare ett hälsosamt recept på en hemmagjord julgodis. Den här gången blev det hemmagjord ischoklad och enklare än såhär blir det inte!

Det enda som du behöver är två ingredienser och små formar, så nu finns det inga ursäkter till att köpa industri tillverkad ischoklad i affären. Den här är både godare, hälsosammare och billigare!

Till ca. 40 bitar ischoklad.
200 gram mörk choklad
75 g smör 

Gör såhär:
Börja smält chokladen i ett vattenbad, samtidigt som du smälter smöret i micron. När både ingredienserna är smälta rör du ihop det i en bunke och klickar ut chokladen i deras formar.
In i frysen i ca. 4 timmar!

// Maja

Nyttigt Julgodis: Chokladfudge!

Som en gång tidigare så träffades jag och Maja igen för att testa på några recept tillsammans, denna gång med lite jul-inspiration! Blev fyra riktigt lyckade små godsaker som såsmåningom kommer att komma upp här på bloggen!
 
Nu närmar sig jullov och ledighet, vilket innebär att jag åker bort om några dagar så från min sida kommer det inte att bli så mycket bloggande under lovet, men tänkte hinna dela med mig av ett av recepten från igår!
 
Som chokladälskare så måste jag säga att dessa blev hur goda och bra som helst, måste testas av den som gillar mörk och mäktig choklad! Enkelt var det också! Skulle kunna tänka mig att det skulle vara jättegott att ha i lite flingsalt eller chili som smaksättning.
 
Chokladfudge:
ca 24 medelstora bitar (skulle kunna skäras mindre då de är väldigt mäktiga)
  • 3-4 dl Kokosolja
  • 4 dl Kakao
  • 1 dl flytande Lönnsirap
  • 2 nypor Salt
  • 1 tsk Vaniljpulver
- Smält kokosoljan i ett vattenbad, alt. smält på låg effekt i micron.
- Häll i den flytande kokosoljan i en bunke och rör i de övriga ingredienserna och blanda till en slät smet utan klumpar.
- Lägg plastfolie/matfolie i en "smal" brödform eller liknande, inte för stor form då blir fudgen för tunn. Häll i smeten och ställ in i frysen ca 30 min.
- Ta fram och skär i lagom stora bitar. Förvara sen i kylen!
 
Om du vill kan du toppa fudgen med kokosflingor, rivet citronskal, salt eller annat. Gör i så fall detta innan du stoppar in den i frysen och den fortfarande är lös.
 
 
Helt grymt goda! 
 
/ Ida

Grötfrukost: "Råggröt på hallonbädd"

Blev för någon dag sen denna goda gröt till frukost då jag istället för att blanda i hallonen lät dem hamna under gröten. Som en liten "hallonbädd", blev väldigt gott i alla fall!

Råggröt på hallonbädd:

  • 1,5 dl Rågflingor
  • 1 dl Vatten
  • 1 dl Mjölk
  • 1 nypa Salt
  • 1 tsk Linfrön


- Rör ihop allt i en kastrull och koka till lagom konsistens och rågflingorna har svällt.
- Lägg tinade hallon på en tallrik och lägg gröten ovanpå.
- Toppa med vad du vill, här hade jag kanel, pumpakärnor, kokosflingor, torkade tranbär & lite honung. Häll i en skvätt mjölk i tallriken. Klart!


 

 

Massa nyttigheter och en bra & stabil start på dagen!

/ Ida

 

 


Jultips: Pepparkakskrydda

Igår va det redan Andra Advent och tänkte dela med mig av ett litet tips på hur du enkelt gör din egen pepparkakskrydda!

Hur enkelt som helst att slänga ihop, använd det till att sätta en lite julig smak på allt från bakverk till frukost!

Pepparkakskrydda:
• 1 msk Kanel
• 1 msk Ingefära
• 1/2 msk mald Kardemumma
• 1/2 msk mald Nejlika

- Blanda helt enkelt ihop allt och förvara i en burk, använd sen till vad du vill, bara fantasien sätter gränsen!
- Tips på användning: smaksätt gröten, gör egen pepparkaksdeg, topping på frukost/mellanmål, smaksätt kaffet osv.

/ Ida


Nyttigt julgodis: Snickerskakor!

Alla har vi väl vårat favoritjulgodis, även jag. Dock kan det vara bra att hitta lite olika alternativ till godiset när julbaket börjar dra igång. Det blir lätt ett väldigt småätande när man vet att julgodiset ligger i frysen och därför kan det vara perfekt att baka något nyttigare som man faktiskt kan äta för att dämpa sötsuget ibland!

Senaste julgodiset som jag gjorde är snickerskakor och dom smakar faktiskt precis som vanliga snickers men de innehåller mindre socker och inga konstiga tillsatser. Värda att prova på!

Recept till 1 plåt snickerskakor:
5 dl jordnötter
3 msk rapsolja
200 g mörkchoklad (minst 70%)


Såhär gör du:
Börja med att mixa 3 dl jordnötter i en mixer, mixa tills det blir samma konsistens som jordnötssmör, det är bara mixa mixa mixa och tillslut kommer det bli smör. Häll i lite av oljan i taget medans du mixar. När du fått ditt jordnötssmör lägger du det i en bunke och tillsätter 2 dl hela jordnötter. 
Smält choklad i ett vattenbad, börja med 100 g. Ta en form och klä den med plastfolie i botten, lägg första lagret choklad i botten. Lägg på jordnötssmöret och smält sedan 100 g choklad till och lägg ett lager över jordnötssmöret.
In i frysen i ca. 4 timmar! Ta ut och skiva upp.

// Maja



Gott och nyttigt snacks: Torkade äpplen!

Som de flesta märkt har det varit ett par dagar med ordentligt med snö, mysigt tycker jag! Och julen närmar sig, så tänkte dela med mig av ett litet tips på ett bra litet snacks att pyssla med mörk och snöig eftermiddag, nämligen torkade äpplen. De tar en liten stund att torka i ugnen men de behöver egentligen bara kollas till ibland så det är ingenting som kommer kräva all din tid! 
 
 
 
  • Börjar med att tvätta av och kärna ur ca 3 äpplen, skiva sen ca 3-4 mm tunna skivor.
 
 
  • Lägg ut dem på ett ugnsgaller så att de helst inte överlappar varandra, pudra över lite kanel så får de en god julig smak!
  • Stoppa in i ugnen på 75 grader och lägg något för dörren så att den inte stängs riktigt helt, detta gör att fukten släpps ut och torkningen går lite fortare. Torka i ca 4 timmar, se till att de inte blir alltför torra bara, sen är det klart!
 
 
Enkelt, nyttigt och supergott snacks!
Lycka till!
 
/ Ida

Ben&Jerry's

Vad tycker ni om våran julpimpade blogg? Jag ääälskar den, tack så jättemycket till bästa Moa som kunde hjälpa oss med bloggen! 


Och som rubriken säger så har jag precis ätit min första Ben&Jerry. Ja, alltså jag har aldrig ätit en av dom "riktiga" glassarna för jag tycker inte dom är goda alls. Men nu när jag gjort min egna Ben&Jerry,. och den här blev hur god som helst. Det som är så bra med dom här glassarna är att det går att variera hur mycket som helst och glass kräver runt 3 ingredienser så det blir inte några storbak. Snabbt, gott och enkelt!

I min Ben&Jerry hade jag:
2 dl naturell yoghurt
1 dl tinade jordgubbar 
1 hembakt brownie
1 tsk vaniljpulver

Gör såhär:
Tina jordgubbar. Skär hälften i små små bitar och andra hälften i lite grövre bitar. Bland tillsammans med yoghurten. Hacka brownie i små bitar och ha i vaniljpulvret och vänd ner i smeten.
In i frysen i ca. 3 timmar innan servering. Kom ihåg att då och då röra om i smeten.

// Maja

RENOVERING!

Hej!
Hoppas alla har haft en bra första advent? Kan säga att nu framöver kommer det dyka upp en massa olika recept på julgodisar så vi har mycket att se fram emot.
Men samtidigt håller vi också på att bygga om bloggen lite så ni får ha lite överseende med att det kan vara lite rörigt i nån dag tills vi får koll på allt!
 
Förhoppningsvis kommer vi ha en superfin julig blogg om några dagar.
 
// Maja & Ida


Nyttigt Julgodis: Chokladbrownie med chaismak!

Första Advent, kyla och snö, bakning för fullt och julen närmar sig.
Nu inför jul kan frestelserna bli många och kanske känner man att man skulle vilja hålla sig lite ifrån en del av de sötsaker som hör julen till, men ändå inte behöva skippa julgodiset helt.
 
Dessa nyttiga brownies har en tydlig och stark smak av choklad och en touch av kryddigt chai-te, vilket gör att de faktiskt smakar väldigt mycket jul! Skulle kunna tänka mig att smaksättning med chili, citronskal eller liknande istället för chai också skulle bli jättegott! 
 
De blev i alla fall verkligen hur goda som helst, rekomenderar dem starkt! De går hur fort som helst att göra och är raw, de kräver alltså ingen tillagning utan stoppas in i kylen för att stelna bara. Dem som jag har bjudit dessa på har inte trott på att de är nyttiga och många har velat ha receptet också, så här har ni det:
 
Raw Chokladbrownie med chaismak:
ca 12 st
  • 5 dl färska Dadlar, urkärnade!
  • 3-4 msk kokosolja / kokosfett
  • 2 msk Lönnsirap
  • 6 msk Kakao
  • 1/2 tsk Vaniljpulver (alltså inte vanligt vaniljsocker)
  • 2 påsar Chai te (gärna av märket Yogi, klipp upp påsarna och häll ut innehållet)
  • 1 msk krossade Linfrön (går att stöta vanliga i en mortel, eller skippa dessa)
  • 2 nypor Havssalt
Tillvägagångssätt:
 
- Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer och mixa tills du fått en så slät massa som möjligt.
- Tryck ut smeten i en smörad ugnsform eller i en form som är täckt med bakplåtspapper / matfolie.
- Ställ in formen i kylen och låt stå minst 30 minuter, med fördel över natten. Skär fyrkanter av den stelnade smeten och pudra över kakaopulver eller annan önskad topping! 
 
 
Lycka till och hoppas alla får en mysig Första Advent!
 
/ Ida

Brödbak!

Ja det blev lite uppdatering redan nu! Kände att det varit alldeles för dåligt med bloggande från min sida och eftersom jag ändå fick lust att baka lite ikväll så kan jag ju dela med mig av det!

Gjorde receptet utifrån det här brödet, men körde dubbel sats och ändrade en hel del. Försökte utesluta allt vete då jag fått reda på att jag inte riktigt tål det men misslyckades dock och råkade ha i lite grahamsmjöl, men goda blev de i alla fall!

 

Enkla rågbullar: ca 14 st

  • 4 dl Rågflingor
  • 2 dl Grahamsmjöl
  • 2 dl Rågsikt
  • 1 dl Dinkelmjöl
  • 1 dl Havrekli
  • 1 dl Kokosmjöl
  • 1/2 dl Torkade tranbär
  • 1/2 dl Russin
  • 1 msk Linfrön
  • 2 msk Bakpulver
  • 1 tsk Salt
  • 100g smält smör
  • 6 dl Sojayogurt 
  • 1/2 dl Honung

- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda alla torra ingredienser och rör sen i smöret, yoghurten och honungen.
- Rör om ordentligt och klicka ut till lite platta runda bollar på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter!

 

Lycka till! 

/ Ida


Laxburgare!

Det här receptet skulle egentligen ha kommit upp förra veckan, och var verkligen nöjd med inlägget. Men... så ville blogg.se inte alls sammarbeta och allt försvann. Ska ge det ett till försök nu tänkte jag, för den här burgaren måste ni verkligen testa!
 
Jag äter nästintill alldrig snabbmat/skräpmat. Det finns ju en hel del bra varianter på snabbmat nu om det skulle krisa men skäpmat är inget för mig. Men jag kan förstå de som ibland får ett enormt sug för det, och självklart skadar det inte att äta sådant någon gång ibland. Dock är det så himla enkelt att göra egna nyttiga varianter på sina lite onyttiga favoriter. Istället för att köpa färdig hamburgare - gör egna av valfri färs! Istället för att beställa hem pizza - släng ihop en egen botten och toppa med precis vilka nyttigheter du vill! Istället för köpta pommes frites - gör egna nyttiga hemma i ungnen av palsternacka, sötpotatis eller vanlig potatis!
 
Har tidigare delat med mig av en nyttig, grön pizza och nu tänkte jag ni skulle få ta del av en helt grymt god laxburgare. Receptet kommer ursprungligen från tasty-health.se som även har en massa goda recept jag måste testa på.
 
Laxburgare med Palsternacke- och Sötpotatis pommes frites & Citron- och örtdressing: 
ca 4 burgare, vi fick dock några fler.
 
Laxburgaren:
  • 400 g färsk Laxfilé (utan skinn)
  • 1 röd Paprika
  • 2 Salladslökar
  • 1 msk hackad färsk Persilja
  • 1/2 msk färsk Timjan
  • Salt & Peppar
Skär laxfilén i små bitar och lägg i en matberedare/mixer. Mixa tills du får en "färs"-liknande konsistens.
- Hacka paprikan och salladslöken i mindre bitar och tillsätt detta tillsammans med kryddorna till laxfärsen.
- Om paprikan och löken inte hackats tillräckligt smått, kör allt i mixern en stund.
- Smaksätt med salt & peppar.
- Forma färsen till biffar och stek i smör i en stekpanna tills de är helt genomstekta och fått en fin brun yta.
 
 
 
Palsternacke- och Sötpotatis pommes frites:
  • 1-2 Palsternackor
  • 1-2 Sötpotatisar
  • Olivolja
  • Timjan och Salt
- Skär palsternackan och sötpotatisen i ganska tunna skivor/stavar. Om de är för tjocka blir de ganska mosiga och får mindre krispighet.
- Lägg skivorna i en oljad ungsform, häll över ytterligare lite olja och krydda med timjan och salt.
- Ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15-20 min, rör om ibland och håll koll så de inte bräns!
 
Dressing:
  • 200g lätt Creme fraische eller lättkesella
  • 1 tsk rivet Citronskal
  • 1/2 kruka hackad Dill
  • 1 msk hackad färsk Persilja
  • 1 tsk färsk Timjan
  • Örtsalt och Peppar
- Rör samman allt och smaka av med örtsalt och peppar, klart!
 
 
Tips på tillbehör:
  • Grovt bröd
  • Stekt lök
  • Tomat & Sallad
  • Ketchup & Senap
  • Eller vad än du vill ha på din burgare!
- Bygg nu ihop din laxburgare precis som du vill!
 
En supergod och nyttig burgare, hur gott som helst med dessa rotfrukts- pommes frites på sidan om! Lycka till!
 
/ Ida

Fröknäcke!

Hej!
Jag vet inte om ni kommer ihåg med förut så tipsade jag om ett hembakt knäckebröd om är supergott? För mig så är det bara ett måste att ha ett hembakt knäckebröd till frukost. Dock efter att ha ätit samma knäckebröd i några månader vart jag sugen på att prova något lite nytt!

Jag hittade inspiration till det här knäckebröded på Aliceaugusta.shapemeup.se men jag gjorde om receptet lite då alla ingredienser inte fanns hemma. Men jag tycker att det var hur gott som helst ändå och det var snabbt och gick smidigt att göra.
Helt klart värt att prova!

För 1 plåt:
1,5 dl grahamsmjöl (eller annat mjöl)
1 dl linfrön
1,5 dl vatten
½ dl pumpafrön
½ dl sesamfrön
1 dl quinoa/couscous (gärna fullkorns varianter)

Gör såhär:
Börja med att koka quinoa eller couscous enligt anvisningar. Låt stå och svalna lite. 
Blanda i alla torra ingredienser och häll sedan i vatten och quinoa/couscousen tillsammans med de torra. Häll i lite vatten i taget. Ibland behövs det mer vatten och ibland mindre, kolla konsistensen!
Bred ut med en slikepott på en plåt och skåra dom, det blir lättare att byta sen.
Strö över flingsalt och in i ugnen på 150 grader i ca. 60 minter.

 
// Maja

Ännu lite mer keso!

Det har under veckan varit lite problem med bloggen och ett inlägg som skulle komma upp i torsdag ville inte riktigt sammarbeta. Ska försöka igen i veckan!

Händer mycket just nu, tyvärr blir det då lite tomt med nya inlägg här på bloggen.. Hoppas hinna testa lite nya recept så fort det går!

Men tänkte dela med mig av ett litet tips nu på en mumsig blandning! Passar bl.a. bra som mellanmål, litet kvällsmål eller istället för söt efterrätt!

Du blandar bara naturell Keso och rårörda lingon, någon mindre söt lingonsylt funkar också! Ser lite rörigt ut men jag tycker nästan att det smakar lite glass, i alla fall lika gott. Visst, jag får ofta höra att jag gillar konstiga saker men ge det ett försök!

Hoppas alla haft en trevlig helg!

/ Ida


Alla älskar vi chokladbollar.

Något som jag tror jag aldrig kommer få nog av är chokladbollar. Jag tror jag provat alla möjliga slags bollar, allt ifrån hallonbollar, jordnöt/chokladbollar, chokladbollar med mintsmak och även en drös med vanliga chokladbollar.

Varför jag älskar det så mycket är ju för att det går ju att variera hur mycket som helst. Dom passar också perfekt som mellis eller snacks och är lätta att ha med sig.
Helt enkelt inget fel med chokladbollar! 

Därför tänkte jag dela med mig av ett par raw chokladbollar. 
2 dl valnötter
1 dl sötmandel
10-12 daddlar
3 msk kakao
1 tsk kallt kaffe
knivsudd vaniljpulver

Ingen sötning behövs här eftersom daddlar har en väldigt söt smak!

// Maja

Protein-frukost

En lång sovmorgon användes till lite morgonträning i form av en PW, efter dagens första träningspass blev det en lång och lugn frukost. Denna proteinrika blandning fixades idag!

Jordgubbskvarg:
• Tina några frysta jordgubbar och mosa ihop, blanda med naturell kvarg, brukar ha i en skvätt vaniljyoghurt också.
• Toppa med vad du vill, här hade jag frysta hallon, torkade tranbär, pumpafrön och linfrön!

+ Ett kokt ägg med kaviar och kaffe.

Bra återhämtning och stadig start på en träningsdag!

/ Ida


Tips!

Tänkte tipsa om en sak som blivit väldigt populär på den senaste tiden inom "hälsovärlden".

Det är den nya kokkosoljan som jag pratar om, ni har säkert sätt att vi nämnt den i något av våra recept tidigare. Och det är precis vad det låter, det är en slags olja som används istället för vanligt raps eller olivolja till stekning eller bakning.Den är en hälsosammare variant på olja och väldigt god då den har en framträdande smak av kokkos. Den säljs nu också i vanliga matbutiker till ett bra pris.

Man kan använda den till stekning eller i smoothies eller som smaksättare i pannkakor eller bakning!

Hembakt bröd

Tänkte tipsa er om ett jättegott bröd som jag nyss tog ut ugnen! Själv äter jag nästan aldrig köpt mjukt bröd då det brukar vara väldigt mycket skumma ingredienser och mycket socker i de köpta brödet. Och sen kan man ju inte neka att hembakt bröd alltid blir godare och saftigare.

Det här brödet hittade jag inspiration till från bloggen Ptfia.se men som vanligt så har jag gjort om receptet en aning. Verkligen värt att prova det här brödet!

Recept till en limpa:

2 dl fibergryn
4,5 dl valfrittmjöl
0,75 dl vetekli
1 dl linfrön
1 dl russin/aprikos
1,5 dl valnötter
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
0,5 l yoghurt
1 ägg
1,5 dl riven morot
2,5 msk sirap

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en bunke (degen ska vara kletig!)
In i ugnen på 150 grader, ca. 40 min till 1 timme

Jag toppade sedan mitt bröd med pumpafrön och flingsalt!

// Maja

Chokladmoussekaka

Då jag och Maja träffades för att baka under lovet testade vi på denna mastiga chokladkakan. Gillar man starka och maffiga chokladkakor är detta något! Vi tyckte nog att den var lite för mäktig och andra som smakade tyckte att den skulle ha varit lite sötare i smaken, kan vara något att tänka på om du ska pröva! Receptet kommer ursprungligen från food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se . Ändrade dock det lite efter vad vi hade hemma.
 
Och ja, ingredienserna kanske låter lite konstiga men pröva, man känner absolut inte t.ex. avokadosmak! Glasyren som ska vara på var grymt god, kanske nog godare än kakan.
 
Blir lite steg för steg med flera bilder:
 

Chokladkakan:

  • 2 dl dadelpuré (lägg dadlar i blöt ca 30min och mixa sedan till en slät kräm)
  • 3 mogna avokados
  • 6 ägg
  • 5 äggvitor
  • 2 1/2-3 dl kakao
  • 2 dl kvarg
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk salt

1. Sätt ugnen på 200 grader.

 


2. Klä botten en form med löstagbara kanter med aluminiumfolie. Sätt på kanterna, spänn fast och vik upp folien på utsidan av formen. Mixa avocado och dadelpuré till en jämn smet, tillsätt sedan äggen och fortsätt mixa. Tillsätt resten och häll ner smeten i formen.

 


3. Grädda i ugnen i 40 min. Håll koll på ytan, täck med aluminiumfolie om den får mycket färg. Stäng av värmen på ugnen efter den stått i ca 40min och låt kakan stå kvar där inne i 15 min medans ugnen svalnar.Ta ut och och låt svalna.
4. Gör frostingen.

 

Frostingen:

  • 1 dl dadelpure
  • 2 dl kvarg
  • 4 msk kokosolja
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl kakao

 


5. Vänd kakan upp och ned på ett serveringsfat, funkar att låta den va kvar i formen också, bre sen över frostingen. 

 
Servera med förslagsvis något syrligt eller fräsht som hallonkvarg, vaniljglass/vaniljkvarg eller bara tinade bär!
 
/ Ida

Chokladfondant

Hej!
Hoppas alla haft en bra helg? 
Ingen missade nog att i söndags firade vi farsdag och då brukar det ju alltid ingå en liten fika med pappa, morfar eller farfar. Visst kan det vara supergott att fika med "vanliga" fikabröd men då jag varken är mycket för olika fikabröd och för att det här ska vara en blogg som tipsar till sockerfria alternativ tänkte jag att jag skulle dela med mig av ett jättegott recept på en chokladfondant!
Den här lilla bakelsen är supergod och enkel att göra och smakar nästan precis som en vanlig fondant (tyckte även min sockertokiga syster).

Recept till 2 små formar:
1 dl uppvispad äggvita
1 dl filmjölk
3 - 4 msk kakao
½ tsk bakpulver
1,5 dl valfritt mjöl
1 tsk kokkos
lite salt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra formen och strö i kokkos runt om. Fördela smeten jämt i formarna och ställ in i ugnen. 
Grädda i ca. 10 minuter. Meningen är att dom ska vara ganska kladdiga och sen stelna till!

 
// Maja



Pumpascones i muffinsform

Eftersom det var halloween för bara nån vecka sedan råkade vi ha en pumpa liggandes hemma som odlats av bekanta. Ingen här hemma visste vad som skulle göras av den så jag tog och letade upp lite möjligheter på vad man kan hitta på med en färsk pumpa... fastade då för ett recept på pumpascones som jag bestämde mig för att testa. De blev supergoda och riktigt saftiga! Valde att fördela smeten i silikon-muffinsformar istället för att klicka ut dem på en plåt, fungerade superbra. De blev nästan mer som muffins än scones i konsistensen i alla fall, även fast jag la till lite havregryn till receptet. Ursprungliga receptet finns på hovkonditorn.blogspot.se.
 
Då pumpan var så stor och jag fick mycket pumpapuré över gjorde jag även en marmelad till, receptet hittar du längst ner i detta inlägg!
 
Pumpapuré:
- Dela pumpan i 2-4 delar, kärna ur och lägg med skärytan neråt på bakplåtspapper på en plåt (helst en med kant då det kan bli ganska blött i plåten).
- Ställ in i ugnen på ca 175 grader i 30-40 min, beroende på när pumpan har blivit mjuk.
- Ta av skalet när pumpan svalnat tillräckligt och mixa till en slät puré. Klart!
 
Pumpascones i muffinsform:
  • 2 dl Rågmjöl
  • 1 dl Rågsikt
  • 1/2 dl Havregryn
  • 3 msk Brun Farinsocker
  • 1/2 msk Bakpulver
  • 1/2 tsk Kanel
  • 1/4 tak Salt
  • 60g Smör
  • 1 dl Pumpapuré
  • 1 dl Mjölk
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda de torra ingredienserna.
- Tillsätt smöret rumstempererat och smula ihop allt.
- Blanda till sist i pumpapurén och mjölken.
- Fördela i muffinsformar eller klicka ut på en klädd plåt.
- Grädda i ugnen ca 15-20 min.
- Ät som de är, med pumpamarmeladen, en skiva ost eller vad än du önskar!
 
 
 
Pumpamarmelad:
  • 1 1/4 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 1 tsk citronjuice
  • 3 dl pumpapuré
  • 1/4 tsk vaniljsocker
  • 1/4 tsk kardemumma
- Blanda vatten, socker och citronjuice i en kastrull och koka upp. Koka i ca 5 minuter.
- Blanda i pumpapurén, vaniljsocker och kardemumma. Låt koka ca 30 minuter under omrörning.
- Låt svalna lite och förvara i sluten glasburk i kylen.
 
 
 
Ja, detta var ett litet tips på vad man kan göra med en matpumpa! Lycka till!
 
/ Ida

Hälso- hallonpannkaka!

I måndags efter ett långt träningspass behövde kroppen bra återhämtning, jag slängde då ihop en smet till pannkakor som lunch. Gick inte utifrån något recept utan körde på känn och vad jag var sugen på, vilket resulterade i dessa hallonpannkakor som blev hur bra som helst!
 
De är både nyttiga och innehåller bra protein i form av äggen, perfekta till mellanmål eller måltid efter träning om man dessutom äter de tillsammans med något proteinrikt som t.ex. keso eller kvarg. Eller varför inte äta några till som frukost? Receptet är i alla fall sparat och ska absolut göras igen!
 
 
 
Nyttig Hallonpannkaka, ca 4 små pannkakor:

  • 2 Ägg
  • 4 msk Rågmjöl
  • 1 msk Nyponmjöl (har du inte detta kan du använda något annat mjöl)
  • 1 1/2 tsk Bakpulver
  • 1/2 tsk Kanel
  • 1 tsk Linfrön
  • 1 dl tinade Hallon
+ Kokosolja till stekningen. (har du inte detta kan du såklart använda vanligt smör eller margarin)
 
- Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt hallonen sist. Smeten ska bli ganska tjock så den inte rinner ut i stekpannan. Blir den dock för tjock kan du ha i en liten skvätt mjölk.
- Stek i kokosolja på medelhög värme tills och vänd när de fått fin färg och nästan är genomgräddade.
- Servera med vad du önskar, jag åt den här gången med naturell Keso, frysta Hallon och lite Kanel.
 
Tycker verkligen att du ska testa dessa, lycka till!
 
/ Ida
 

Granolan!

Nu så kommer receptet på granolan som jag nämnt några gånger tidigare!

Granola är som en slags hemagjord müsli som man enkelt gör i ugnen och kan själv välja sina ingredienser och smaker, vilket gör att det blir hur gott som helst! Granolan är också väldigt lätt att göra och det krävs inte lång tid för att göra sin egna granola.

I min granola använde jag mig av:
♦ Solroskärnor
♦ Pumpafrön
♦ Sesamfrön
♦ Linfrön
♦ Mandel
♦ Rågflingor
♦ Havregryn
♦ Russin
♦ Torkad tranbär
♦ Torkad klippt aprikos
Jag kryddade också min med lite salt & kanel!

Använd valfri mängd av varje ingrediens beroende på hur mycket du vill ha. Jag använde mig av ungefär 1 dl av varje sort.


Blanda i en annan bunke:
3 äggvitor med 2 msk olja och 1 msk honung. 

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll i de torra ingredienserna i de blöta och lägg ut på en plåt! Rör om då och då, och avgör själv när den är klar. Jag hade min granola inne i ungefär 15 - 20 minuter.

Serveras förslagsvis med fil eller kvarg!

// Maja



Snabb kladdkaka

Som sagt så har det varit lov och ibland svårt att sätta sig ner och uppdatera här på bloggen, men nu är vi båda tillbaka! Vi spenderade en dag tillsammans och testade på några nya recept, bl.a. den cheesecaken Maja la upp igår, de andra kommer såsmåningom!
 
Jag testade en variant av micro-kladdkaka för ett tag sedan, den gjordes till och med två gånger. Den första gången hade jag den dock inne i micron i 1 minut som det skulle enligt receptet. Men tyckte att den blev lite för torr så testade andra gången med bara 30 sekunder vilket blev mycket bättre! Ät medans den är lite varm, när den svalnar torkar den ihop lite och blir mer som en chokladkaka.
 
Snabb kladdkaka i micro, 1 portion:
  • 2 msk Kakao
  • 3 msk valfritt Mjöl (jag testade grahamsmjöl, det blir dock små bitar i då)
  • 1/2 tsk Kaffepulver
  • 1/4 tsk Bakpulver
  • 1/4 tsk Vaniljsocker/pulver
  • 1-2 msk Honung
  • 1 msk smält Kokosolja
  • 3 msk Mjölk

 
 
- Blanda ihop alla ingredienser och häll över i en portionsform. 
- Kör i micron på full effekt i ca 30 sekunder.
- Servera med förslagsvis varma hallon.
 
/ Ida

Tillbaka efter lovet!

Hej, förlåt för våran frånvaro men vi har ju haft lov den här veckan och inte alltid varit hemma och haft tillgång till dator! Dock har vi ägnat många timmar åt att baka och prova en massa nya recept som vi kommer slänga ut lite nu och då i bloggen.

Jag tänkte börja med att tipsa om en supergod cheescake. Den här smakar precis likadant som en "vanlig" cheescake och är jättelätt att göra. Perfekt att äta som efterätt när man vill undvika en massa socker.

Recept till en cheescake:
Botten:
1,25 dl valfrittlmjöl
0,75 dl riven kokos
1,5 msk kokosolja/rapsolja
1,5 msk honung
Fyllning:
250g keso
175g kvarg
150g cream cheese
1 ägg
1 äggvita
1,5 msk färsk limejuice
rivet skal av 1 lime
2 msk hounung
Topping:
200g färska jorgubbar
2 msk linfrön
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 C. Blanda ihop ingredienserna till botten och tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och mixa smeten slät med en stavmixer.

3. Häll smeten i pajformen och grädda i ugnen i ca 30-35 minuter, eller tills kakan stelnat. Ta ut och låt svalna lite.

4. Mixa jordgubbar till en puré med en stavmixer leller i matberedare. Häll i linfröna och låt stå i ca 5-10 minuter. Häll sedan toppingen över kakan och låt stå i kylen över natten!

Recept inspirerat från: http://www.tasty-health.se/

// Maja