Recept och statusuppdatering!
Som sagt, bloggen har legat lite lågt nu under jul för att det har varit lov och en hel del andra saker som tagit upp våran tid. Jag har även försökt mig på själv att ändra bloggen lite och ja... jag har ju i alla fall lyckats ändra bakrundsfägen, haha!
Annars tänkte jag kika in och säga att bloggen kommer nu börja sumeras efter vad vi tycker var de mest lyckade recepten och så ska vi börja skissa på våran kokbok som är vårat mål med själva projektarbetet! Förhoppningsvis kommer vi få några exemplar sålda, och då kommer det självklart vara recept som inte finns med på bloggen heller.
För att avsluta tänkte jag också tipsa om fluffiga och jättegoda pannkakor som är snäppet hälsosammare än vanliga pannkakor!
INGREDIENSER
ca 20 st små pannkakor
6 dl mjölk
4 ägg
1 nypa vaniljpulver
Lingon/hallon sylt:
80 gram tinade hallon/lingon
5 urkärnade daddlar
Gör såhär:
För pannakakorna:
Blanda ihop alla ingredienserna till pannkakorna, grädda med lite kokkosfett i pannan på lite lägre värme och längre tid på varje sida.
För sylten:
Koka ihop daddlarna med hallonen eller lingonen. Ta av och låt svalna.

Recept: Linda och Ann Wering www.matblogg.se
Gott nytt år osv!
Ja nu är julledigheten över och vi är hemma och tillbaka till rutin. Hoppas alla haft en bra jul och ett trevligt nyårsfirande!
Bloggen kan fortfarande komma att stå lite stilla då annat tar upp mycket tid. Snart lider kanske bloggdelen av vårt projektarbete mot sitt slut också, och andra delar ska påbörjas!
Men nu tänkte jag dela med mig av en Dagens Frukost i alla fall!
Kvargblandning och keso- & avokado på Fin Krisp:
Kvargblandning:
- Mosa en halv banan med en klick kvarg och rör sen i lite frysta hallon.
- Toppa med vad du vill, idag tog jag honungsmelon, hallon, linfrön och kokosflingor.
Keso- & avokadomackor:
- Här hade jag Fin Krisps som "macka" men välj det du föredrar, gärna någon slags knäcke!
- På med naturell keso och avokado, krydda med salladskrydda, salt och peppar!
/ Ida
Nyttigt julgodis: Pepparkakor
Nu är det bara dagar kvar till julafton och nu när det är jullov kommer även bloggen att ta lite lov. Det kommer bli uppdatering men inte riktigt lika ofta. Men nu har vi ju fyllt bloggen men en massa nya recept :)
Tänkte slänga in ett sista litet recept på en hälsosammare variant på just pepparkakor.
De här pepparkakorna blir lite mer "kakaktiga" men ändå en bra erättare för den vanliga pepparkakan!
Bild från google & recept inspererat från: http://www.tasty-health.se/
Nu vill jag och Ida önska alla en God Jul!
Tips: Nyttigare Ris á la Malta
Det enda du behöver göra är att byta ut vaniljsockret mot vanilpulver, florsockret mot avagesirap och vispgrädden mot natuell kesella!

// Maja
Nyttigare Vörtbröd!
På julbordet finns det, i alla fall hos oss, alltid ett vörtbröd. Och för mig så lockar varken smaken av ett vanligt vörtbröd eller att äta ett köptebröd med massa olika tillsatser i. Så jag tog tag i saken och bakade ett hälsosamt och gott vörtbröd utan en massa konsigheter i. Och reslutatet vart hur bra som helst.
För en form vörtbröd behöver du:
4 ½ dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1 dl fibergrynmjöl (fiberhavregryn som är mixade till ett mjöl)
2 dl naturell yoghurt
1 msk agavesirap
2 tsk bikarbonat
1 dl russin
2 msk linfrön
4 msk vörtmix (köpt på ica)
2 dl vatten
½ dl julmust light
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke, Smörj en brödplåt och häll i smeten.
In i ugnen i ca. 1 timme.
OBS! När halva tiden gått kan det vara smart att ta ut bröder och klä över lite folie så det inte bränns!

//Maja
Nyttigt julgodis: Nutellatoppar
Tänkte tipsa om ännu en julgodis som blev lyckad när jag och Ida provade lite olika recept förra veckan! Det här receptet går egentligen att användas till två saker i ett, själv hade jag lite av nutella på pannkakorna och resten gjorde jag dessa "toppar" med.
Det här behöver du:
100 g hasselnötter
3/4 dl naturell kvarg
1/4 soyayoghurt/vanlig yoghurt
3-4 msk kakao
2 msk agave sirap
Gör såhär:
Börja med att rosta hasselnötterna i en ugn på 200 g, håll koll så de inte bränns! Ta ut och peela av skalet på som. Mixa sedan till ett smör. I hasselnötssmöret tillsätter du de övriga ingredienserna och blandar om och smakar av! För att senare göra topparna behöver du små formar där du spritsar i nutellan. Ställ sedan in de i frysen i ca 4 h.

recept från liveitloveit.se
// Maja
Nyttigt julgodis: Ischoklad!
Nu är det bara 11 dagar kvar till julafton och vad passar då bättre än ytterligare ett hälsosamt recept på en hemmagjord julgodis. Den här gången blev det hemmagjord ischoklad och enklare än såhär blir det inte!
Till ca. 40 bitar ischoklad.
200 gram mörk choklad
75 g smör
Gör såhär:
Börja smält chokladen i ett vattenbad, samtidigt som du smälter smöret i micron. När både ingredienserna är smälta rör du ihop det i en bunke och klickar ut chokladen i deras formar.
In i frysen i ca. 4 timmar!

Nyttigt Julgodis: Chokladfudge!
- 3-4 dl Kokosolja
- 4 dl Kakao
- 1 dl flytande Lönnsirap
- 2 nypor Salt
- 1 tsk Vaniljpulver

Grötfrukost: "Råggröt på hallonbädd"
Blev för någon dag sen denna goda gröt till frukost då jag istället för att blanda i hallonen lät dem hamna under gröten. Som en liten "hallonbädd", blev väldigt gott i alla fall!
Råggröt på hallonbädd:
- 1,5 dl Rågflingor
- 1 dl Vatten
- 1 dl Mjölk
- 1 nypa Salt
- 1 tsk Linfrön
- Rör ihop allt i en kastrull och koka till lagom konsistens och rågflingorna har svällt.
- Lägg tinade hallon på en tallrik och lägg gröten ovanpå.
- Toppa med vad du vill, här hade jag kanel, pumpakärnor, kokosflingor, torkade tranbär & lite honung. Häll i en skvätt mjölk i tallriken. Klart!

Massa nyttigheter och en bra & stabil start på dagen!
/ Ida
Jultips: Pepparkakskrydda
Igår va det redan Andra Advent och tänkte dela med mig av ett litet tips på hur du enkelt gör din egen pepparkakskrydda!
Hur enkelt som helst att slänga ihop, använd det till att sätta en lite julig smak på allt från bakverk till frukost!
Pepparkakskrydda:
• 1 msk Kanel
• 1 msk Ingefära
• 1/2 msk mald Kardemumma
• 1/2 msk mald Nejlika
- Blanda helt enkelt ihop allt och förvara i en burk, använd sen till vad du vill, bara fantasien sätter gränsen!
- Tips på användning: smaksätt gröten, gör egen pepparkaksdeg, topping på frukost/mellanmål, smaksätt kaffet osv.
/ Ida
Nyttigt julgodis: Snickerskakor!
Senaste julgodiset som jag gjorde är snickerskakor och dom smakar faktiskt precis som vanliga snickers men de innehåller mindre socker och inga konstiga tillsatser. Värda att prova på!
Recept till 1 plåt snickerskakor:
5 dl jordnötter
3 msk rapsolja
200 g mörkchoklad (minst 70%)
Såhär gör du:
Börja med att mixa 3 dl jordnötter i en mixer, mixa tills det blir samma konsistens som jordnötssmör, det är bara mixa mixa mixa och tillslut kommer det bli smör. Häll i lite av oljan i taget medans du mixar. När du fått ditt jordnötssmör lägger du det i en bunke och tillsätter 2 dl hela jordnötter.
Smält choklad i ett vattenbad, börja med 100 g. Ta en form och klä den med plastfolie i botten, lägg första lagret choklad i botten. Lägg på jordnötssmöret och smält sedan 100 g choklad till och lägg ett lager över jordnötssmöret.
In i frysen i ca. 4 timmar! Ta ut och skiva upp.

Gott och nyttigt snacks: Torkade äpplen!

- Börjar med att tvätta av och kärna ur ca 3 äpplen, skiva sen ca 3-4 mm tunna skivor.

- Lägg ut dem på ett ugnsgaller så att de helst inte överlappar varandra, pudra över lite kanel så får de en god julig smak!
- Stoppa in i ugnen på 75 grader och lägg något för dörren så att den inte stängs riktigt helt, detta gör att fukten släpps ut och torkningen går lite fortare. Torka i ca 4 timmar, se till att de inte blir alltför torra bara, sen är det klart!

Ben&Jerry's
I min Ben&Jerry hade jag:
2 dl naturell yoghurt
1 dl tinade jordgubbar
1 hembakt brownie
1 tsk vaniljpulver
Gör såhär:
Tina jordgubbar. Skär hälften i små små bitar och andra hälften i lite grövre bitar. Bland tillsammans med yoghurten. Hacka brownie i små bitar och ha i vaniljpulvret och vänd ner i smeten.
In i frysen i ca. 3 timmar innan servering. Kom ihåg att då och då röra om i smeten.

RENOVERING!
Hoppas alla har haft en bra första advent? Kan säga att nu framöver kommer det dyka upp en massa olika recept på julgodisar så vi har mycket att se fram emot.

Nyttigt Julgodis: Chokladbrownie med chaismak!
- 5 dl färska Dadlar, urkärnade!
- 3-4 msk kokosolja / kokosfett
- 2 msk Lönnsirap
- 6 msk Kakao
- 1/2 tsk Vaniljpulver (alltså inte vanligt vaniljsocker)
- 2 påsar Chai te (gärna av märket Yogi, klipp upp påsarna och häll ut innehållet)
- 1 msk krossade Linfrön (går att stöta vanliga i en mortel, eller skippa dessa)
- 2 nypor Havssalt

Brödbak!
Ja det blev lite uppdatering redan nu! Kände att det varit alldeles för dåligt med bloggande från min sida och eftersom jag ändå fick lust att baka lite ikväll så kan jag ju dela med mig av det!
Gjorde receptet utifrån det här brödet, men körde dubbel sats och ändrade en hel del. Försökte utesluta allt vete då jag fått reda på att jag inte riktigt tål det men misslyckades dock och råkade ha i lite grahamsmjöl, men goda blev de i alla fall!
Enkla rågbullar: ca 14 st
- 4 dl Rågflingor
- 2 dl Grahamsmjöl
- 2 dl Rågsikt
- 1 dl Dinkelmjöl
- 1 dl Havrekli
- 1 dl Kokosmjöl
- 1/2 dl Torkade tranbär
- 1/2 dl Russin
- 1 msk Linfrön
- 2 msk Bakpulver
- 1 tsk Salt
- 100g smält smör
- 6 dl Sojayogurt
- 1/2 dl Honung
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda alla torra ingredienser och rör sen i smöret, yoghurten och honungen.
- Rör om ordentligt och klicka ut till lite platta runda bollar på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter!
Lycka till!
/ Ida
Laxburgare!
- 400 g färsk Laxfilé (utan skinn)
- 1 röd Paprika
- 2 Salladslökar
- 1 msk hackad färsk Persilja
- 1/2 msk färsk Timjan
- Salt & Peppar

- 1-2 Palsternackor
- 1-2 Sötpotatisar
- Olivolja
- Timjan och Salt
- 200g lätt Creme fraische eller lättkesella
- 1 tsk rivet Citronskal
- 1/2 kruka hackad Dill
- 1 msk hackad färsk Persilja
- 1 tsk färsk Timjan
- Örtsalt och Peppar

- Grovt bröd
- Stekt lök
- Tomat & Sallad
- Ketchup & Senap
- Eller vad än du vill ha på din burgare!
Fröknäcke!
Jag vet inte om ni kommer ihåg med förut så tipsade jag om ett hembakt knäckebröd om är supergott? För mig så är det bara ett måste att ha ett hembakt knäckebröd till frukost. Dock efter att ha ätit samma knäckebröd i några månader vart jag sugen på att prova något lite nytt!
Helt klart värt att prova!
För 1 plåt:
1,5 dl grahamsmjöl (eller annat mjöl)
1 dl linfrön
1,5 dl vatten
½ dl pumpafrön
½ dl sesamfrön
1 dl quinoa/couscous (gärna fullkorns varianter)
Börja med att koka quinoa eller couscous enligt anvisningar. Låt stå och svalna lite.
Blanda i alla torra ingredienser och häll sedan i vatten och quinoa/couscousen tillsammans med de torra. Häll i lite vatten i taget. Ibland behövs det mer vatten och ibland mindre, kolla konsistensen!
Bred ut med en slikepott på en plåt och skåra dom, det blir lättare att byta sen.
Strö över flingsalt och in i ugnen på 150 grader i ca. 60 minter.


Ännu lite mer keso!
Det har under veckan varit lite problem med bloggen och ett inlägg som skulle komma upp i torsdag ville inte riktigt sammarbeta. Ska försöka igen i veckan!
Händer mycket just nu, tyvärr blir det då lite tomt med nya inlägg här på bloggen.. Hoppas hinna testa lite nya recept så fort det går!
Men tänkte dela med mig av ett litet tips nu på en mumsig blandning! Passar bl.a. bra som mellanmål, litet kvällsmål eller istället för söt efterrätt!
Du blandar bara naturell Keso och rårörda lingon, någon mindre söt lingonsylt funkar också! Ser lite rörigt ut men jag tycker nästan att det smakar lite glass, i alla fall lika gott. Visst, jag får ofta höra att jag gillar konstiga saker men ge det ett försök!
Hoppas alla haft en trevlig helg!
/ Ida
Alla älskar vi chokladbollar.
Varför jag älskar det så mycket är ju för att det går ju att variera hur mycket som helst. Dom passar också perfekt som mellis eller snacks och är lätta att ha med sig.
Helt enkelt inget fel med chokladbollar!
Därför tänkte jag dela med mig av ett par raw chokladbollar.
2 dl valnötter
1 dl sötmandel
10-12 daddlar
3 msk kakao
1 tsk kallt kaffe
knivsudd vaniljpulver

// Maja
Protein-frukost
En lång sovmorgon användes till lite morgonträning i form av en PW, efter dagens första träningspass blev det en lång och lugn frukost. Denna proteinrika blandning fixades idag!
Jordgubbskvarg:
• Tina några frysta jordgubbar och mosa ihop, blanda med naturell kvarg, brukar ha i en skvätt vaniljyoghurt också.
• Toppa med vad du vill, här hade jag frysta hallon, torkade tranbär, pumpafrön och linfrön!
+ Ett kokt ägg med kaviar och kaffe.
Bra återhämtning och stadig start på en träningsdag!
/ Ida
Tips!

Det är den nya kokkosoljan som jag pratar om, ni har säkert sätt att vi nämnt den i något av våra recept tidigare. Och det är precis vad det låter, det är en slags olja som används istället för vanligt raps eller olivolja till stekning eller bakning.Den är en hälsosammare variant på olja och väldigt god då den har en framträdande smak av kokkos. Den säljs nu också i vanliga matbutiker till ett bra pris.
Man kan använda den till stekning eller i smoothies eller som smaksättare i pannkakor eller bakning!
Hembakt bröd
Det här brödet hittade jag inspiration till från bloggen Ptfia.se men som vanligt så har jag gjort om receptet en aning. Verkligen värt att prova det här brödet!
Recept till en limpa:
2 dl fibergryn
4,5 dl valfrittmjöl
0,75 dl vetekli
1 dl linfrön
1 dl russin/aprikos
1,5 dl valnötter
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
0,5 l yoghurt
1 ägg
1,5 dl riven morot
2,5 msk sirap
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en bunke (degen ska vara kletig!)
In i ugnen på 150 grader, ca. 40 min till 1 timme

Chokladmoussekaka
Chokladkakan:
- 2 dl dadelpuré (lägg dadlar i blöt ca 30min och mixa sedan till en slät kräm)
- 3 mogna avokados
- 6 ägg
- 5 äggvitor
- 2 1/2-3 dl kakao
- 2 dl kvarg
- 1 dl vatten
- 2 tsk vaniljpulver
- 1/2 tsk salt
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Klä botten en form med löstagbara kanter med aluminiumfolie. Sätt på kanterna, spänn fast och vik upp folien på utsidan av formen. Mixa avocado och dadelpuré till en jämn smet, tillsätt sedan äggen och fortsätt mixa. Tillsätt resten och häll ner smeten i formen.

3. Grädda i ugnen i 40 min. Håll koll på ytan, täck med aluminiumfolie om den får mycket färg. Stäng av värmen på ugnen efter den stått i ca 40min och låt kakan stå kvar där inne i 15 min medans ugnen svalnar.Ta ut och och låt svalna.
4. Gör frostingen.
Frostingen:
- 1 dl dadelpure
- 2 dl kvarg
- 4 msk kokosolja
- 1/2 dl vatten
- 2 dl kakao

5. Vänd kakan upp och ned på ett serveringsfat, funkar att låta den va kvar i formen också, bre sen över frostingen.

Chokladfondant
Hoppas alla haft en bra helg?
Ingen missade nog att i söndags firade vi farsdag och då brukar det ju alltid ingå en liten fika med pappa, morfar eller farfar. Visst kan det vara supergott att fika med "vanliga" fikabröd men då jag varken är mycket för olika fikabröd och för att det här ska vara en blogg som tipsar till sockerfria alternativ tänkte jag att jag skulle dela med mig av ett jättegott recept på en chokladfondant!
Den här lilla bakelsen är supergod och enkel att göra och smakar nästan precis som en vanlig fondant (tyckte även min sockertokiga syster).
Recept till 2 små formar:
1 dl uppvispad äggvita
1 dl filmjölk
3 - 4 msk kakao
½ tsk bakpulver
1,5 dl valfritt mjöl
1 tsk kokkos
lite salt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra formen och strö i kokkos runt om. Fördela smeten jämt i formarna och ställ in i ugnen.
Grädda i ca. 10 minuter. Meningen är att dom ska vara ganska kladdiga och sen stelna till!

Pumpascones i muffinsform
- 2 dl Rågmjöl
- 1 dl Rågsikt
- 1/2 dl Havregryn
- 3 msk Brun Farinsocker
- 1/2 msk Bakpulver
- 1/2 tsk Kanel
- 1/4 tak Salt
- 60g Smör
- 1 dl Pumpapuré
- 1 dl Mjölk

- 1 1/4 dl vatten
- 3 dl socker
- 1 tsk citronjuice
- 3 dl pumpapuré
- 1/4 tsk vaniljsocker
- 1/4 tsk kardemumma

Hälso- hallonpannkaka!

- 2 Ägg
- 4 msk Rågmjöl
- 1 msk Nyponmjöl (har du inte detta kan du använda något annat mjöl)
- 1 1/2 tsk Bakpulver
- 1/2 tsk Kanel
- 1 tsk Linfrön
- 1 dl tinade Hallon
Granolan!
Granola är som en slags hemagjord müsli som man enkelt gör i ugnen och kan själv välja sina ingredienser och smaker, vilket gör att det blir hur gott som helst! Granolan är också väldigt lätt att göra och det krävs inte lång tid för att göra sin egna granola.
♦ Solroskärnor
♦ Pumpafrön
♦ Sesamfrön
♦ Linfrön
♦ Mandel
♦ Rågflingor
♦ Havregryn
♦ Russin
♦ Torkad tranbär
♦ Torkad klippt aprikos
Jag kryddade också min med lite salt & kanel!
Använd valfri mängd av varje ingrediens beroende på hur mycket du vill ha. Jag använde mig av ungefär 1 dl av varje sort.
3 äggvitor med 2 msk olja och 1 msk honung.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll i de torra ingredienserna i de blöta och lägg ut på en plåt! Rör om då och då, och avgör själv när den är klar. Jag hade min granola inne i ungefär 15 - 20 minuter.


// Maja
Snabb kladdkaka
- 2 msk Kakao
- 3 msk valfritt Mjöl (jag testade grahamsmjöl, det blir dock små bitar i då)
- 1/2 tsk Kaffepulver
- 1/4 tsk Bakpulver
- 1/4 tsk Vaniljsocker/pulver
- 1-2 msk Honung
- 1 msk smält Kokosolja
- 3 msk Mjölk

Tillbaka efter lovet!
Recept till en cheescake:


// Maja